Muškarac s Markova trga ima opekotine četvrtog stepena i životno je ugrožen

Muškarac koji se jutros samozapalio na Markovom trgu u Zagrebu zbog težine povreda životno je ugrožen, s opekotiinama četvrtog stupena koje su zahvatile cijelu površinu tijela i prognoze su loše, izjavio je u utorak šef Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre Milosrdnice Dinko Vidović. 

“Uprkos hitno izvedenoj reakciji hitne medicinske pomoći i uprkos maksimalno preduzetim mjerama intenzivnog liječenja medicinskog tima, pacijent je zbog opbima i težine povreda životno ugrožen. Pratimo njegov razvoj situacije, smješten je u jedinici intenzivnog liječenja opekotinskog odjela, za sad vam možemo toliko reći”, rekao je Vidović na konferencije za medije ispred Klinike za traumatologiju, u koju je povrijeđeni zaprimljen. 

“Ima četvrti stepen opekotina, koji su zahvatile gotovo cijelu površinu, tijela te endopekotine. Vrlo često se susrećemo s teškim opekotinama, ali ovakav slučaj sigurno nismo u zadnjih nekoliko godina imali”, kazao je,

Pacijent je 1967. godište. Na njegovo stanje motre tri ljekara, u ovom trenutku najvažnije je osigurati vitalne funkcije povrijeđenog, koji nije pri svijesti i intubiran je kako bi mu bio osiguravan dišni put, kazao je Vidović.

“Prognoze su loše, ali dajemo šansu čovjeku da preživi. Preduzećemo sve što je moguće da ga spasimo”, dodao je.

Direktor KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić rekao je kako je od velike važnosti bio brzi dolazak pacijenta u bolnicu. 

“Ovo je jako ozbiljna situacija, zahvaljujem kolegama koji su odmah pružili pomoć”, rekao je.

Policija je jutros u 9,37 sati dobila dojavu da se jedna osoba samozapalila na Markovu trgu, u blizini zgrada Hrvatskog sabora i Vlade. Zapalio se van ograde koja okružuje Markov trg, nakon čega je prevezen u Kliniku za traumatologiju. 

Prema pričama očevidaca, muškarac je došao do ograde na trgu,, te se polio zapaljivom tekućinom i zapalio. U pomoć su mu najprije priskočili policajci koji su ga pokušali ugasiti, a zatim je stigla hitna pomoć koja ga je prevezla u bolnicu.

Policija o svemu provodi kriminalističko istraživanje, prenosi Hina.

(Fena)