Ambasada Španije donirala Mostaru šahovske figure za igru na otvorenom

Ambasade Kraljevine Španije u BiH donirala je Gradu Mostaru šahovske figure za igru na otvorenom, a tim povodom danas je potpisan ugovor o donaciji u Gradskoj vijećnici Mostara.

Ugovor su potpisali mostarski gradonačelnik Mario Kordić i ambasadorica Kraljevine Španije u BiH Teresa Lizaranzu Perinat.

Zahvalivši na donaciji, gradonačelnik je kazao kako ambasadorica vrlo često posjećuje Mostar i pruža svakojaku podršku Gradskoj upravi, te izrazio zadovoljstvo što je igranje šaha na otvorenom ponovo zaživjelo u tom gradu.

“Ovaj projek<t šahovske ploče na javnim površinama Grada Mostara i mogućnost da naši penzioneri i svi zaljubljenici u šah imaju priliku igrati taj plemeniti sport, nagrizao je zub vremena. Ambasadorica nam je dala mogućnost da ponovo revitalizujemo, obnovimo taj projekat i nas dvoje ćemo probati da zajedno odigramo jednu partiju šaha”, kazao je Kordić.

Dodao je kako se šahovska ploča nalazi na Španskom trgu, pa se prigodno tome i Kraljevina Španija uključila u taj projekat.

Napomenuo je kako je saradnja između Ambasade Kraljevine Španije u BiH i Grada Mostara izuzetno dobra ti da bi trebalo dugo vremena da se pobroje svi zajednički projekti koji su u proteklom periodu realizovani u ovom gradu.

Španska ambasadorica Teresa Lizaranzu Perinat, takođe, je istakla dobru saradnju s Gradom Mostarom rekavši kako im je želja da se ovim projektom ponovo uspostavi igra šaha na otvorenom i nastavi kontinuitet uspješne saradnje.

“Želja nam je da se ljudi na tom mjestu i u budućnosti nastave sretati i ugodno družiti”, poručila je ambasadorica i najavila kako će u Mostaru uskoro biti relizovano još nekoliko aktivnosti, kao što je podrška Street Arts Festivalu i dječijim pozorišnim predstavama, te dovođenje izložbe “El Prado na ulicama” u Mostar.

Danas je na Španskom trg,u gdje se nalazi šahovska ploča, organizovan i revijalni brzopotezni šahovski turnir u organizaciji HŠK. ”Zrinjski” i ŠK. ”Mostar”, a po završetku turnira ambasadorica je uručila i prigodne nagrade za prva tri mjesta.

(Fena)