Istraga UN-a: Obim ubistava u Gazi prerastao u zločine protiv čovječnosti

I Izrael i Hamas počinili su ratne zločine u ranim fazama rata u Gazi, utvrdila je istraga UN-a u srijedu, navodeći da akcije Izraela, takođe, predstavljaju zločine protiv čovječnosti zbog ogromnih gubitaka civilnih života.

Nalazi su proizašli iz dva paralelna izvještaja – jedan se fokusira na napade Hamasa 7. oktobra, a drugi na vojni odgovor Izraela, koje je objavila Istražna komisija UN-a (COI), koja ima neobično širok mandat da prikuplja dokaze i identifikuje počinioce međunarodnih zločina počinjenih u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama.

Izrael ne sarađuje s komisijom, za koju tvrdi da gaji antiizraelsku pristrasnost. COI tvrdi da Izrael opstruiše njen rad i spriječio je istražioce da pristupe i Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijama.

Izraelska diplomatska misija pri UN-u u Ženevi odbacila je te nalaze.

“COI je još jednom dokazala da su sve njene akcije u službi usko vođene političke agende protiv Izraela”, izjavio je Meirav Eilon Shahar, izraelski ambasador pri UN-u u Ženevi.

Hamas nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Prema izraelskim navodima, više od 1.200 ljudi je ubijeno, a 250 su uzeti kao taoci u prekograničnim napadima 7. oktobra, koji su izazvali vojnu odmazdu u Gazi u kojoj je od tada ubijeno više od 37.000 ljudi, sudeći prema palestinskim izvještajima.

U izvještajima, koji pokrivaju sukob do kraja decembra, utvrđeno je da su obe strane počinile ratne zločine uključujući mučenje; ubistvo ili hotimično ubijanje; povrede ličnog dostojanstva; i nečovječno i okrutno postupanje.

Izrael je, takođe,počinio dodatne ratne zločine, uključujući izgladnjivanje kao metodu ratovanja, navodi se, rekavši da Izrael ne samo da nije obezbijedio osnovne zalihe poput hrane, vode, smještaja i lijekova za mještane Gaze, nego je “djelovao da spriječi snabdijevanje tim potrepštinama od bilo kog drugog”.

Neki od ratnih zločina, kao što su ubistva, takođe, predstavljaju zločine protiv čovječnosti od strane Izraela, navodi se u saopštenju COI, koristeći termin rezervisan za najteže međunarodne zločine svjesno počinjene u okviru široko rasprostranjenog ili sistematskog napada na civile.

“Ogroman broj civilnih žrtava u Gazi i široko rasprostranjeno uništavanje civilnih objekata i infrastrukture neizbježan su rezultat strategije preduzete s namjerom da se prouzrokuje maksimalna šteta, zanemarujući principe razlikovanja, proporcionalnosti i adekvatnih mjera opreza”, navodi se u saopštenju COI.

Ponekad su dokazi koje su prikupila takva tijela pod mandatom UN-a činili osnovu za procesuiranje ratnih zločina i na njih bi se mogao osloniti Međunarodni krivični sud, prenosi Reuters.

(Fena)