Oumnjičeni u akciji “Rolex” predati Tužilaštvu BiH

Postupajućoj tužiteljici Tužilaštva BiH predati su na dalje postupanje osumnjičeni koji su lišeni slobode, jedan osumnjičeni sinoć, a preostali u jutarnjim satima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Operativna akcija u predmetu kodnog naziva “Rolex” realizirana je u saradnji i komunikaciji sa strukturama EUROPOL-a, a odnosi se na više osoba osumnjičenih za organizovani kriminal, povezan sa neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina narkotika.

U okviru predmeta sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija, prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni, kao organizovana kriminalna grupa, u periodu od 2019. do 2021. godine, vršili krijumčarenje opojnih droga na području BiH, Crne Gore i zemalja regiona.

Aktivnosti u predmetu Tužilaštva BiH, realizovali su policijski pripadnici MUP-a RS,  Države agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i drugih partnerskih policijskih agencija. Izvršeni su pretresi na više lokacija u gradovima u oba BH entiteta, a tužilaštvu je predato ukupno 5 osumnjičenih osoba.

Nakon što ispita osumnjičene, postupajuća tužiteljica iz SKY tima Tužilaštva Bosne i Hercegovine, donijeće odluku o prijedlogu za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane, kao i drugim istražnim aktivnostima u predmetu.

M. N.

(NovaSloboda.ba)