Večeras na Danima teatra mladih “Presuda: Tiha likvidacija”

Večeras, četvrtog dana 38. Dana teatra mladih, na Memorijlnoj sceni 2532 sa početkom u 20,00 sati Mostarski teatar mladih u sklopu programa obilježavanja 50 godina postojanja publici nudi predstavu “Presuda: Tiha likvidacvja”, kojoj će to biti dvije stotine sedamdeset i druga izvedba. Ovaj autorski projekat Seada Đulića igran je širom BiH, ali i u Hrvatskoj, te  Srbiji. Izveden je na više uglednih festivala, te dobio nekoliko nagrada. Radi se o potresnom i vrlo emotivnom svjedočenju o životu.

Pozorišni kritičar Mladen Bičanić o predstavi je, nakon izvedbe na festivalu Kestenburg u Banja Luci zapisao

: “Sam na pozornici, Sead Đulić prekapa po svom život skupljenom u 50 kutija od cipela – sve su to fragmenti njegovog postojanja, segmenti njegovog rada, njegove čežnje, ljubavi i boli u tih su 50 kutija koje, po željama iz publike, vadi, otvara, i raspliće svoj život. I vesela i tužna, i tiha i mračna, ogrezla u smijeh i suze, predstava je to što nas pita i o svom vlastitom životu, jesmo li, kada je trebalo učiniti nešto, to i uradili ili smo se predali i pognuli glave, praveći se da ne primjećujemo što se oko nas zbiva. Sead Đulić, sam na pozornici sa svojih 50 kutija od cipela, uredno poslaganih i označenih brojevima, govori publici upravo to – nemojte se nikada predati, prestati govoriti, nemojte se pokoriti – i u tome je njena neporeciva snaga i moć”. 

“Ukratko predstavom svjedočimo o našim životima, ali i o životu našeg teatra.Počelo je početkom 2011. godine.

Oteli su nam dvoranu.

Oteli su nam kompletnu opremu i drugu imovinu.

Oteli su nam dokumentaciju.

Oteli su nam kostime, scenografije, rekvizitu i sve drugo od 15 živih predstava.

Oteli su nam finansije.

Oteli su nam identitet.

Nas pojedinačno proglasili kriminalcima, nesposobnjakovićima, manipulatorima…

Mi opstali, preživjeli i danas rastemo i obilježavamo naš jubilej, pedeseti rođendan bez ičije pomoći.

A oni se nisu makli s mjesta i na kraju nestali.

Uništili su preko 2 miliona KM uložena u teatar par godina do te 2011. godine i godinama džabalebarili sa tuđih leđa.

Ako vas zanima ko su oni, dođite u ove slavljeničke dane na izvođenje predstave “Presuda: Tiha likvidacija” i čujte naše svjedočenje”, poručuju iz MTM-a.

(NovaSloboda.ba)