Nestabilno uz kišu, pljuskove i grmljavinu

Jutros su kiša i pljuskovi registrovani na području Krajine, sjeveru, sjeveroistoku i centralnim područjima Bosne.

Temperature vazduga izmjerene u 08 sati: Bihać i Ivan Sedlo 13 stepeni, Banja Luka, Bugojno, Drvar, Gradačac, Prijedor, Sanski Most i Sokolac 14, Tuzla, Zenica i Zvornik 15, Bijeljina, Livno, Sarajevo, Široki Brijeg i Srebrenica 16, Trebinje 20, Mostar i Neum 22 stepena.

Danas u Bosni i Hercegovini nestabilno vrijeme uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Lokalno je moguća pojava grada.

Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjeverozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 16 i 23, na jugu zemlje do 28 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza   

Biometeorološka prognoza relativno je nepovoljna.

Nestabilne vremenske prilike, praćene padavinama, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate.

Moguće su reakcije na promjenu u vidu reumatskih bolova, nervoze i glavobolje.

Tokom jutra poželjno je prikladnije se obući, jer će osjećaj hladnoće biti izraženiji usljed nešto nižih temperatura i većeg sadržaja vlage u vazduhu.

—–

BIHAMK

U većem dijelu Bosne saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu, dok je u Hercegovini pretežno suho

U većem dijelu Bosne jutros se saobraća po mokrom ili vlažnom kolovozu, dok je u Hercegovini pretežno suho. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila. Molimo i ostale učesnike u saobraćaju da budu oprezni i da poštuju sve saobraćajne propise. Brojne su dionice gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je saobraćaj regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom.

Zbog radova na sanaciji škarpi i nestabilnih kosina obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka. Vozila se preusmjeravaju na put preko Jezera i Mrkonjić Grada prema Crnoj Rijeci.

Zbog deminiranja terena na putnom pravcu Brčko-Cerik (Malezijski put) svakog radnog dana od 08 do 16 sati dolazi do polusatnih obustava saobraćaja, uz 10-minutna propuštanja. Mole se svi vozači, koji se kreću od Cerika ka Brčkom da koriste obilaznicu preko Brke za Brčko, dok u suprotnom smjeru (Brčko-Cerik) koriste obilaznicu na kružnom toku preko Brke za Cerik. Također, deminerski radovi izvode se svakog radnog dana od 08 do 16 sati i na putnom pravcu Lopare-Čelić (skretanje za Brusnicu).

Sanacioni radovi aktuelni su na magistralnim putevima: Ključ-Sanski Most, Cazin-Velika Kladuša, Hadžići-tunel Ivan, Lašva-Kaonik, Lukavac-Šićki Brod, Srbljani-Bosanska Krupa, Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje, Jablanica-Prozor, Tarčin-Konjic, Kladanj-Vlasenica (Gojsalići), Jelah-Doboj (Karuše), Dobro Polje-Miljevina, Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići, kao i na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku. Na mjestima izvođenja radova, saobraća se usporeno.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila, za sada, protiče uz kraća zadržavanja.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 tona preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)