Sukob policije i demonstranata u Buenos Airesu dok je Senat usvajao Mileijeve reforme

Interventna policija u glavnom gradu Argentine Buenos Airesu ispalila je suzavac i koristila vodene topove kako bi rastjerala demonstrante ispred Kongresa, prije nego što su poslanici u srijedu u Senatu zemlje dali početno odobrenje za reforme kojima se smanjuje budžet.

Demonstranti, koji kažu da će mjere povrijediti milione Argentinaca, bacali su benzinske bombe i kamenje, zapalivši jedan automobil.

Izvještava se o brojnim povrijeđenima, a lokalni mediji opisali su scenu kao “bojno polje”.

Paket reformi, koji je predložio desničarski predsjednik Javier Milei za oživljavanje posrnule ekonomije zemlje, uključuje proglašavanje vanrednog ekonomskog stanja, rezanje penzija i smanjenje radničkih prava.

Mjerama se protive ljevičarske političke stranke, radnički sindikati i društvene organizacije.

Ali, prijedlog, koji je u početku bio izjednačen sa 36-36 u Senatu, preliminarno je usvojen u srijedu nakon što je predsjednica Doma, podpredsjednica Victoria Villarruel, prekinula neriješen rezultat.

“Za one Argentince koji pate, koji čekaju, koji ne žele vidjeti da im djeca napuštaju zemlju… moj glas je potvrdan”, rekla je podpredsjednica i čelnica Senata Villaruel nakon što je prekinula neriješen rezultat.

Prijedlog zakona od 328 članaka sada će se razmatrati tačku po tačku prije nego što se očekuje potpuno odobrenje u četvrtak.

Zatim će se vratiti u donji dom za konačni nastavak.

(Fena)