U Mostaru promovisana knjiga Gojka Berića “Dodir časne sestre”

Knjiga “Dodir časne sestre” istaknutog bh. novinara Gojka Berića, u izdanju Buybooka, predstavljena je u srijedu u Centru za kulturu Mostar.

Knjigu “Dodir časne sestre” Gojka Berića kritika opisuje kao šokantnu, u kojoj je autor brutalno iskren, ogoljen do gole kože, u kojoj nikoga ne štedi, ni sebe, a ni druge.

Roman obuhvata period od Drugog svjetskoga rata do raspada Jugoslavije u punih 45 godina. Podijeljen je u dva poglavlja – autorovo djetinjstvo i odrastanje u Mostaru, koje počinje pričom “Mahala Mejdan”, te njegove zrele godine u Dubrovniku na poznatom dubrovačkom trgu i pričom “Čekajući ‘četvorku'”.

“Dugo vremena sam imao potrebu da nešto napišem i ostavim iza sebe, ali nisam pri tome imao jasnu ideju, šta tačno. Želio sam da opišem ljude koje sam poznavao, kako one koji su me voljeli, tako i one koji me nisu voljeli, kao i neke društvene događaje”, ispričao je Berić.

Sažimajući roman, opisuje prestižno naselje Južni logor, u kome je živio kao sin oficira, a zapravo je bježao u mahalu Mejdan, jedno od siromašnijih dijelova grada, jer je s njim u razred išao prijatelj (Mehmed Begović) koji je tu živio.

“Ja sam zapravo i živio i odrastao u Mahali, jer ovamo kod svojih nisam imao vršnjaka, pa sam stalno bježao od kuće…Ali, da bih ušao u muslimansku porodicu i bio prihvaćen, prvo sam morao proći inicijaciju… Nisam ja pobijedio tu Mahalu nikad i zauvijek će ostati u mom srcu”, ispričao je Berić. 

Uz autora, o knjizi je govorio i urednik knjige Damir Uzunović, koji autora opisuje kao senzualnog pisca koji “ispisuje hroniku duše, svojih junaka ili svoje vlastite…”

“Kroz sva autorova vremena, od odrastanja i sazrijevanja, mijenja se stilska kompozicija, kroz koje se autor bavi portretima raznih ličnosti, pokazujući jednu zaokruženost postojanja neponovljivog života, koji je pun izazova, odricanja, nevjerojatnih odluka i promjena”, rekao je Uzunović.  

Gojko Berić je rođen 15. aprila 1939. godine u Donjim Vrbljanima, selu na rijeci Sani. Odrastao je u Mostaru, gdje je završio nižu gimnaziju i Mašinsku tehniku. Još kao srednjoškolac počeo se baviti novinarstvom. Karijeru je započeo 1962. godine u mostarskoj Slobodi. Bio je dopisnik Oslobođenja iz Mostara i Dubrovnika, a potom višegodišnji kolumnist ovog lista. 

Berić je za svoj rad dobio mnogobrojne nagrade i priznanja. 

(Fena)