Danas su se navršile 2 godine od terorizma na Partizanskom spomen groblju u Mostaru

Danas, 14. juna, navršile su se 2 godine od brutalnog terorističkog razaranja Partizanskog spomen groblje u Mostaru – Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz UABNOR-a Mostara. 

Kako je to običaj u Mostaru na ovakva dešavanja posljednjih tridesetak godina i policija i tužilaštvo i dalje šute. Znali smo i prvog dana da će biti tako. Oni, zapravo ne djeluju. Takva je praksa sa brojnim slučajevima. Koliko samo ubistava nije razjašnjeno? A istraga je i dalje u toku, kažu. Do kada?

I vlast šuti i daje lažna obećanja i uvjerava nas da je u Mostaru sve u redu, a Nacionalni spomenik BiH i od njihove nebrige se urušava. Od silnih obećanja od prije dvije godine gotovo ništa ne bi. Obzirom da se u nekim drugim slučajevima oni vrlo brzo i profesionalno razriješe, ne možemo se oteti utisku da je mig za ne rješavanje pronalaska rušilaca Partizanskog spomen groblja došao iz politike, kao što je analogno tome iz istih krugova došao mig i za rušenje. Drugačije sve ovo ne bi bilo moguće. 

A sve skupa zaključak je da se atmosfera stvorena kontinuiranim rušenjem Partizanskog spomen groblja prenijela na cijeli grad i da brojni građani ponovo, kao nekad, sa velikim oprezom prelaze famozni Bulevar, nekadašnju ratnu liniju. Šutnja svih relevantnih institucija i nedostatak odlučne akcije navodi nas na misao da je možda ovo i bio cilj. Kad se to sagleda, i laiku je sasvim jasno da je ‘sportsko’ navijanje paravan za djelovanje na principima evropskih neonacističkih grupa, a to ne može bez podrške moćnih. 

,Zabijanje glave u pijesak, odnosno šutnja o svemu ovome,  opasno je radikaliziralo  stanje u gradu, zato gospodo iz politike nazovite stvari pravim imenom i djelujte onako kako se prema ovakvim pojavama i kreatorima pojava djeluje u civiliziranom svijetu dok nije prekasno. Ako nastavite sa nedjelovanjem jasno  će biti svima da ste saučesnici i kreatori ovog zla. Oštre sankcije i zabrana djelovanja za sve koji preko sporta šire mržnju, netrpeljivost i remete nacionalne i sve druge odnose u gradu, jedino su rješenje, uz profesionalan i ni od koga ometan rad policije..Dosta je.

Zato, zbog ukupne situacije u gradu, tražimo, hitnu sjednicu Gradskog vijeća i Skupštine HNK-a sa samo jednom tačkom dnevnog reda: bezbjedonosna situacija u gradu.

Smrt fašizmu – sloboda narodu!”, navodi se u saopštenju UABNOR-a Mostara.

(NovaSloboda.ba)