GO SDA: Za kakve se vrijednosti i protiv koga 1993. godine u Mostaru borio ministar odbrane Hrvatske?

Ničim izazvan, prije dva dana je novoizabrani ministar odbrane Republike Hrvatske Ivan Anušić, u svom obraćanju tokom otvaranja spomenika “Zore slobode” na lokalitetu nekadašnjeg zloglasnog logora Heliodrom, potvrdio kako je 1993. godine učestvovao na “Mostarskom ratištu”, stoji u saopštenju GO SDA Mostar.

“Ova izjava od strane ministra odbrane Hrvatske nedvosmisleno još jednom potvrđuje karakter rata i agresiju na Mostar i Bosnu i Hercegovinu, međutim sada se ide i korak dalje, ne skrivajući namjere i teritorijalne pretenzije koje su očito i danas prisutne.

Podsjećamo kako je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju to okarakterisao kao agresiju i udruženi zločinački poduhvat, a političko i vojno rukovodstvo tzv. Herceg-Bosne odgovorno za UZP osudio na ukupno 111 godina zatvora.

Postavljamo pitanje Vladi Republike Hrvatske, za kakve se to tačno vrijednosti u Mostaru 1993. godine borio ministar odbrane i rođeni Osječanin Ivan Anušić i da li je ova izjava i zvaničan čin priznanja počinjenog udruženog zločinačkog poduhvata i agresije, u čemu je učestvovala i Hrvatska?”, navodi se u reagovanju GO SDA Mostar.

(NovaSloboda.ba)