Srbija: Predložene tri godine zatvora za napadače na hrvatske državljane

Tužitlaštvo u Pančevu predložilo je Višem sudu u Pančevu kažnjavanje s tri godina zatvora četvorice mladića koji su u aprilu, pna nacionalnoj osnovi, vrijeđali i fizički nasrnuli na četvoro hrvatskih državljana, što je u Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini (DSHV) ocijenjeno kao korak bliže pravdi, objavio je u petak tjednik “Hrvatska riječ“.

Četvoro mladića iz banatskog mjesta Omoljica su 13. aprila u noćnim satima napali hrvatske državljane, vrijeđali ih po nacionalnoj osnovi, prijetili da će ih ubiti, te ih tukli rukama i remenom.

U društvu građana Hrvatske bila su i dvojica državljana Srbije, koji su, takođe, zadobili lakše tjelesne ozljede.

Kako je prenio pančevački informativni portal „013info“, okrivljenima se stavlja na teret da su suizvršioci „krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i nestrpeljivosti, za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od jedne do osam godina“.

Tužilaštvo je sudu predložilo da se produži pritvor jednom od napadača, kao i da okrivljeni budu osuđeni na kaznu zatvora u trajanja od po tri godine, kao i da plate troškove kivičnog postupka.

“Optužni prijedlog protiv osumnjičenih za napad na državljane i stanovnike Republike Hrvatske korak je bliže pravdi“, ocijenio je DSHV.

Dodao je da bi poštena i brza presuda bila „korak na putu smanjenja međudržavnih napetosti, koje je ovaj žalosni napad izazvao, a pokazala bi i redovni put rješavanja, te buduće prevencije sličnih pojava“.

Zbog incidenta u aprilu, reagovalo i hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova, koje je zatražilo hitnu i jasnu javnu osudu tog napada, hitnu dostavu svih relevantnih informacija vezanih za djelovanje policijskih i pravosudnih tijela Srbije, te da očekuje primjereno kažnjavanje počinilaca.

Napad na hrvatske državljane osudio je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, ocjenjujući taj izgred nedopustivim i nečim što se ne smije događati u budućnosti, prenosi Hina.

(Fena)