Sunčano uz malo do umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle i niskih oblaka.

Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica 8 stupnjeva, Bugojno i Sokolac 11, Široki Brijeg i Srebrenica 13, Livno, Sarajevo i Zenica 14, Bihać, Doboj i Sanski Most 15, Banja Luka i Tuzla 16, Prijedor 17, Bijeljina i Trebinje 18, Gradačac i Mostar 19, Neum 20 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost.

Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 25 i 30 szepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza   

Uz stabilno vrijeme i povoljne biometeorološke prilike većina populacije će biti boljeg raspoloženja.

Hronični bolesnici i meteoropati trebali bi osjetiti olakšanje.

Poželjno je posvetiti pažnju zaštiti od UV zračenja tokom sunčanih perioda.

—–

BIHAMK

Povoljni uslovi za vožnju

Povoljne vremenske prilike i dani vikenda svakako će uticati da danas na mnogim putnim pravcima, ali i graničnim prelazima, frekvencija vozila bude pojačana.

Molimo vozače da budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da prave češće pauze ukoliko putuju na dužim relacijama. Izbjegavajte rizična preticanja. Obratite pažnju na povećan broj motociklista i biciklista, a u gradskim zonama i na povećan broj korisnika električnih romobila. Apelujemo i na ostale učesnike u saobraćaju da budu oprezni i da poštuju sve propise.

Zbog radova na sanaciji škarpi i nestabilnih kosina obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka. Vozila se preusmjeravaju na put preko Jezera i Mrkonjić Grada prema Crnoj Rijeci.

Sanacioni radovi aktuelni su i na magistralnim putevima: Hadžići-tunel Ivan, Lašva-Kaonik, Lukavac-Šićki Brod, Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje, Jablanica-Prozor, Kladanj-Vlasenica (Gojsalići), Jelah-Doboj (Karuše), Dobro Polje-Miljevina, Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići, kao i na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno.

Na graničnom prelazu Velika Kladuša pojačan je promet putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na ostalim graničnim prelazima, promet putničkih vozila za sada protiče uz zadržavanja do 30 minuta.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 tona preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)