Sunčano uz malo do umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 12 stepeni, Široki Brijeg 13, Ivan Sedlo 14, Livno i Sokolac 15, Bugojno i Srebrenica 16, Drvar, Prijedor i Sarajevo 17, Bihać i Sanski Most 18, Banja Luka, Doboj i Zvornik 19, Mostar, Trebinje, Tuzla i Zenica 20, Bijeljina i Neum 22, Gradačac 23 stepena.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malo do ooblačno. U poslijepodnevnim satima je moguć rijedak lokalni pljusak na istoku, sjeveroistoku i centralnim područjima Bosne.

Vjetar slab većinom južnog i jugozapadnog smjera. Na sjeveru i sjeveroistoku Bosne vjetar sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 26 i 32 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza   

Biometeorološke prilike će biti relativno povoljne širom zemlje.

Usljed mogućeg dolaska nestabilnijeg vremena sa jugozapada opšta slika će se blago pogoršati, sa izuzetkom južnih dijelova zemlje gdje se očekuje stabilno vrijeme.

Osjetljive grupe, poput hroničnih bolesnika, starijih i djece, ne trebaju se izlagati pretjeranim aktivnostima.

—–

BIHAMK

Saobraća se uz povoljne vremenske uslove i umjerenu frekvenciju vozila

Prema prikupljenim podacima, jutros se na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća uz povoljne vremenske uslove i umjerenu frekvenciju vozila. U jutarnjim satima, na dionicama uz riječne tokove ima magle, pa je vidljivost mjestimično smanjena.

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila. Vozače teretnih vozila molimo da, kada iza sebe primjete dugu kolonu putničkih vozila, nakratko se isključe iz saobraćaja kako bi se izbjegla rizina preticanja. Molimo i ostale učesnike u saobraćaju (posebno motocikliste) da budu oprezni i da poštuju sve saobraćajne propise.

Zbog radova na sanaciji škarpi i nestabilnih kosina obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka. Vozila se preusmjeravaju na put preko Jezera i Mrkonjić Grada prema Crnoj Rijeci.

Sanacioni radovi aktuelni su i na magistralnim putevima: Hadžići-tunel Ivan, Lašva-Kaonik, Lukavac-Šićki Brod, Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje, Jablanica-Prozor, Kladanj-Vlasenica (Gojsalići), Jelah-Doboj (Karuše), Dobro Polje-Miljevina, Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići, kao i na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno.

Zbog Kurban Bajrama, večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz zadržavanja do 30 minuta.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 tona preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)