Starmer: Potreban hitan i definitivan prekid vatre u Gazi

 Britanski premijer Keir Starmer je u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom rekao da je potreban hitan i definitivan prekid vatre u Gazi.

Novi premijer Starmer imao je odvojene telefonske razgovore s Netanyahuom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, saopšteno je sa “broj 10”, Ureda britanskog premijera

Netanyahu i Starmer su se tokom razgovora dotakli bezbjednosti i stabilnosti na Bliskom istoku. Starmer je izjavio kako će nastaviti britansko-izraelsku saradnju, javlja Anadolija.

Navodeći da je razvoj događaja na izraelsko-libanonskoj granici zabrinjavajući, Starmer je ustvrdio da je potreban hitan i definitivan prekid vatre u Gazi, zatvorenici trebaju biti odmah pušteni, a humanitarna pomoć treba biti povećana kako bi se zadovoljile potrebe.

Starmer je naglasio važnost ispunjavanja potrebnih uslova za dvodržavno rješenje i finansijsku podršku za efikasno funkcionisanje palestinske administracije.

U saopštenju povodom razgovora s Abbasom, navedeno je sljedeće: “Premijer Starmer obavijestio je predsjednika Abbasa o prioritetnim pitanjima, kao što su osiguranje prekida vatre, oslobađanje zarobljenika, dostava i povećanje humanitarne pomoći, te finansijska podrška palestinskoj administraciji. Govoreći o osiguravanju međunarodnog legitimiteta Palestine, premijer je rekao da se politika priznavanja Palestine, koju dugo podržavaju kako bi doprinijeli mirovnom procesu, nije promijenila i da je to neosporno pravo Palestinaca”.

(Fena)