Američki demokrati odlučuju o podršci Bidenovoj kandidaturi

Duboko razdirani zbog kandidature predsjednika Joea Bidena, demokratski poslanici vraćaju se u Washington u ključnom trenutku dok odlučuju hoće li raditi na oživljavanju njegove kampanje ili će istisnuti stranačkog čelnika, što je odlučujuće vrijeme za njegov reizbor i političku budućnost.

Zabrinutost raste dok se najviši demokratski poslanici pridružuju pozivima Bidenu da se povuče nakon njegovog lošeg nastupa u javnoj raspravi i prkosne reakcije na pobunu.

Istovremeno, neki od predsjednikovih najvjernijih pristalica udvostručuju borbu za Bidenovo predsjedništvo, insistirajući na tome da stranka nema nikoga boljeg da pobijedi republikanca Donalda Trumpa na izborima koje mnogi smatraju jednim od nabitnijih glasanja u životu.

Dok zaposlanici odvaguju treba li Biden ostati ili otići, čini se da nema jednostavnih odgovora na pomolu.

To je krhka i vrlo nestabilna dilema za predsjednikovu stranku. Demokrati koji su godinama, ako ne i decenijama, radili skupa s Bidenom, i cijenili njegov rad na političkim prioritetima sada se bave neugodnim pitanjima o njegovoj političkoj budućnosti. I to se odvija dok Biden ugošćuje svjetske čelnike na samitu NATO-a ove sedmice u Washingtonu, prenosi AP.

(Fena)