Danas se navršava 15. godina od smrti Tonija Pehara

Danas, 8. jula, navršava se petnaest godina kako je sa životne i teatarske scene na besmrtnu scenu vječnosti otišao prvak mostarskog glumišta, ali, prije svega, naš prijatelj, drug, kolega, naš Toni.

Ni danas, kao i prije petnaest godina ne pronalazimo riječi kojima možemo iskazati naše emocije i prazninu koja je nastala njegovim odlaskom. Praznina i danas jednako boli i jednako zjapi nepopunjena. I danas jednako nedostaje, jer jedan je Toni Pehar.

“U znak sjećanja na prijatelja i kolegu, večeras, 8. jula, sa početkom u 19,30 sati, na Memorijalnoj sceni 2532, družićemo se uz predstavu ‘Čarobni kolač’, predstavu koju igraju najmlađi eMTeeM-ovci i na taj način  uz sjećanje na našeg Tonija uspomene prenijeti i na one  rođene nakon njegovog odlaska”, navode iz MTM-a.

Ante Toni Pehar rođen je 20. avgusta 1952. godine u Mostaru, gdje je i umro 8. jula 2009. godine nakon borbe s teškom bolešću. Završio je Dramski studio pri Narodnom pozorištu u Mostaru i bio je član Pozorišta od 1972. do 1993. godine, kada postaje jedan od osnivača mostarskog Ratnog kazališta. Od 1994. godine, kada se u Mostaru osniva Hrvatsko narodno kazalište, Toni Pehar postaje njegovim članom. Posljednjih godina života imao je intenzivnu saradnju sa Mostarskim teatrom mladih, gdje je ostvario više zapaženih uloga.

Ukupno je ostvario više od 120 pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga za koje je dobio brojna priznanja.

Stvaralački zanos koji ga je vodio ostavio je duboki trag i nadahnuće je za mlade umjetnike, a nakon njegovog preranog odlaska ostala je velika praznina na bh. pozorišnoj sceni.

(NovaSloboda.ba)