Koordinacija Sindikata: Vlada HNK-a produbljava problem

Koordinacija sindikata osnovnih i srednjih škola Hercegovačko-neretvanskeog kantona smatra kako odgovor Vlade HNK-a upućen prosvjetnim sindikatima ukazuje na to „da Vlada ne da nije spremna riješiti problem, koji očito postoji između Vlade i radnika u školstvu, već i da svoje razmišljanje usmjerava ka produbljivanju toga problema, usmjeravajući činjenice i svoju energiju u tvrdnje o neopravdanosti štrajka“.

Vlada HNK-a u dopisu upućenom sindikatima, 2. jula, navela je „kako nema potrebe ni za štrajkom, ni za mirenjem, ni za nezadovoljstvom“.

“Na dosadašnjim sastancima, predstavnici Vlade su nas uvjeravali kako inflacije nema, pa tako ni potrebe za povišicom. Pa zašto je onda, gospodo, Vlada FBiH donijela odluku o isplati jednokratne pomoći radnicima u iznosu od 2.500 KM za ublažavanje inflacije? Zašto je taj iznos ove godine duplo veći nego prošle, nego zato što se inflacija povećala u odnosu na prošlogodišnju?”, poručili su iz Koordinacije sindikata.

Napomenuli su kako je HNK jedini kanon “u kome, nema promoviranih mentora i savjetnika, a Vlada u dopisu piše da je takvima umanjena norma za jedan ili dva sata” te kako je s obzirom na to kada je potpisan kolektivni ugovor, i da je dva puta produžavan, vrijeme za sistematske preglede je gotovo isteklo.

“Neraspisivanje konkursa na neodređeno ljudima koji rade po osam i više godina u školi je najveća sramota. Ljudi preko ljeta ostanu zakinuti za dvije plate i sva ostala prava, a o tome u dopisu ništa ne navodite”, ističu iz Koordinacije sindikata.

Iz Koordinacije dodaju kako Vlada HNK-a tvrdnjama kako ne postoje uslovi, za pokretanje štrajka niti za pokretanje procedure za formiranje mirovnog vijeća, pokazuje kako nije spremna riješiti problem već i da svoje razmišljanje usmjerava ka produbljivanju toga problema.

„Prava radnika koja se žele ostvariti u najavljenom štrajku nisu regulisana važećim kolektivnim ugovorom, odnosno ostvarivanje nekih od tih prava nailazi na opstrukciju o strane Vlade (jednokratna pomoć, povećanje koeficijenata, pravovremeno raspisivanje konkursa na neodređeno, mentorstvo i dr.). Ovim Vas iznova pozivamo na dijalog i da prestanete otežavati pravo na organizovanje štrajka i ne dozvolite da neko drugi ‘izvan kuće’ rješava naša mimoilaženja, i time bespotrebno stvorite okruženje bez dijaloga, okruženje napetosti, neizvjesnosti i sukoba“, stoji u saopštenju za javnost Koordinacije sindikata osnovnih i srednjih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona.

(NovaSloboda.ba)