Marine Le Pen pretrpjela neočekivan poraz u drugom krugu izbora

Odluka ljevičarske alijanse i centrističkog saveza da međusobnom saradnjom spriječe izborni trijumf Marine Le Pen i njenog desničarskog Nacionalnog okupljanja, dala je rezultat u drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj.

Prve procjene nakon zatvaranja birališta govore da je Francuska na nedeljnim izborima izabrala parlament u kome niko neće imati apsolutnu većinu,a ljevičarska koalicija neočekivano je preuzela prvo mjesto ispred krajnje desnice, koja je imala prednost nakon prvog kruga izbora.

Ako se potvrde sadašnje projekcije, parlament će biti podijeljen u tri velike grupe s vrlo različitim platformama i bez ikakve tradicije zajedničkog rada. To bi potencijalno moglo nagovijestiti period nestabilnosti, osim ako ljevica ne uspije postići dogovor s koalicijom Renesansa predsjednika Emmanuela Macrona.

Predviđa se da će ljevičarski savez Nova narodna fronta (NFP) osvojiti između 172 i 215 mjesta od ukupnp 577, pokazuju  projekcije anketara temeljene na prvim rezultatima s uzorka biračkih mjesta.

Centristički savez predsjednika Macrona osvaja između 150 i 180 poslaničkih mandata i bori se za drugo mjesto s desničarskim Nacionalnim okupljanjem, koji će vjerojatno nastaviti život u opoziciji.

(Fena)