Mostarske labudice na svjetskom takmičenju DWC Finals 2024. u kategoriji Ballet Small Group do 9 godina, osvojile bronzanu medalju!

U Pragu (Češka Republika) je, od 26. juna do 6. jula, održano veliko finale Dance World Finals Prague 2024, koje svake godine okuplja oko 10.000 finalista sa svih kontinenata svijeta. Tome prethode kvalifikacije, u kojima je ove godine učestvovalo 66 država i oko 120.000 djece i omladine, gdje samo najbolji mogu u finale, u kome ih budno čeka čak 37 sudija, koji u različitim plesnim kategorijama daju svoj sud. Ovo najmasovnije takmičenje na svijetu s pravom zovu Plesnom olimpijadom.

“Naš Balet Mostar Arabesque je ove godine na kvalifikacije prijavio 7 koreografija i svih 7 je prošlo u finale. Već nam je to bila dovoljna potvrda da smo, u okviru svojih skromnih logističkih gabarita, na dobrom putu, ali smo se, ipak, prijavilii na finale. I desilo se čudo: Mostarske labudice su, u kategoriji Ballet Small Group do 9 godina, osvojile skoro nedostižno treće mjesto i bronzanu medalju. Nikad niti jedna baletna grupa iz zemalja okruženja nije u finalu DWC-a osvojila bronzanu medalju. To su postigle: Hana Stojkić, Eva Krtalić, Sara Galić, Una Marić, Kiara Mujić Vujević, Elena Grabovac, Emma Krpo I Lajla Hadžiabdić. Naša Sara Galić (6 g.) osvojila je fantastično 4. mjesto sa čak 91,80 poena!! Njena kategorija je imala 71 balerinicu, koje su bile podijeljene u tri grupe. Nikada niti jedna balerina iz zemalja okruženja, nezavisno o uzrastu), nije u finalu imala toliko bodova! Svi ostali nastupi su za 10 -20 poena bili bolji u odnosu na kvalifikacije, te smo, stoga, veoma ponosni na naš uspjeh i dosadašnji rad”, rekla je profesorica baletne pedagogije Arleta Ćehić, umjetnička direktorica Balet Mostar Arabesque.

Inače, Mostarske labudice su u proteklih godinu dana i na drugim takmičenjima osvojile prestižna priznanja: na International Ballet Competition “Ana Pavlova” 2023. u Haagu prvo mjesto (93,55 poena), gdje su u žiriju bili  Tatiana Petrova, Vladislav Kuramšin, Olesia Novikova i Almira Omanović, te treće mjesto (90,50 poena) na International Dance Taletnt Competition Italy ( IDTCI) 2023., a Sara Galić je u solo balet kategoriji, sa djevojčicom iz Singapura dijelila četvrto mjesto (92,00 poena).

Podsjetimo da su na svjetskoj sceni IDTCI 2022, mostarske balerine Niika Banović i Lana Kožul u kategoriji Junior II duo osvojile fascinantno prvo mjesto, a u kategoriji savremeni ples, ansambl, BMA  je zablistao na trećem mjestu.

“Naša djeca su dokazala konstantan kvalitet, bilo to online ili uživo, u teatru ili ogromnoj najmodernijoj bini, poput posljednje u Pragu. Zaista se nadam da će Grad i njegove institucije obrazovanja i kulture konačno znati da iskoriste dosadašnje svjetske rezultate BMA, i taj naš nepobitni potencijal početi kontinuirano podsticati kako i zaslužuje. Jer, radi se o ulaganju u neprocjenjivi pokretni kapital – našu djecu”, dodaje na kraju prof. Ćehić.

(NovaSloboda.ba)