Vlada SAD, putem USAID-a, ulaže dodatnih 680.000 KM kako bi podržala ugrožene preduzetnike u pokretanju 52 lokalna biznisa u BiH

Tokom protekla tri mjeseca, 52 lokalna biznisa u zajednicama širom Bosne i Hercegovine pokrenuta su, uz podršku Vlade SAD-a, putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), u partnerstvu s deset lokalnih organa vlasti. Kroz ovo partnerstvo, USAID-ov Program podrške zaštiti ljudskih prava u BiH (USAID/INSPIRE) uložio je 680.000 KM (374.000 USD) u Fond za preduzetništvo, koji zajedno finansiraju USAID i partnerski gradovi i opštine Zenica, Travnik, Novi Sarajevo, Cazin, Maglaj, Trebinje, Berkovići, Novi Grad, Vlasenica i Brod, saopšteno je iz USAID-a.

Ovaj fond nudi nove mogućnosti za preduzetnike iz marginalizovanih i ugroženih grupa, uključujući samohrane roditelje, osobe s invaliditetom, dugoročno nezaposlene osobe, osobe u nepovoljnoj materijalnoj situaciji, nezaposlene mlade osobe do 35 godina starosti i ljude iz ruralnih područja, da pokrenu i vode lokalne biznise koji će povećati njihovu nezavisnost i finansijsku stabilnost te im omogućiti da lakše izdržavaju sebe i svoje porodice.

Od 2015. godine, USAID je uložio ukupno 2.72 miliona KM (1.5 miliona USD) putem Preduzetničkog fonda, kako bi podržao 310 marginalizovanih žena i drugih ugroženih osoba u pokretanju novih biznisa u 42 lokalne zajednice.

“USAID zagovara sistemska rješenja za probleme s kojima se suočavaju marginalizirane i ugrožene grupe u Bosni i Hercegovini, među kojima je i nezaposlenost. Preduzetnički fond podržava biznise koji će ojačati različite privredne sektore, uključujući zanatska zanimanja, krojačke djelatnosti, štamparije, montažu i popravke namještaja kao i usluge iz oblasti zdravstva, poput rehabilitacije i fizikalne terapije. Preduzetnici koji učestvuju u ovom programu dobijaju finansijsku, savjetodavnu i profesionalnu mentorsku podršku za stvaranje održivih i dugoročnih biznisa”, rekla je Courtney Chubb, direktorica misije USAID-a u Bosni i Hercegovini.

U Travniku, gdje fond podržava četiri preduzetnice, gradonačelnik Kenan Dautović program je opisao “istinski inspirativnim”.

“Želimo preduzetnicima sve najbolje, a istovremeno želimo ohrabriti i ostale stanovnike naše opštine da prate i prijavljuju se na naše pozive kako bi ostvarili svoje poduzetničke snove”, dodao je Dautović.

Jedan od pet novih biznisa koje Fond podržava u Trebinju je i biznis Danke Terzić Brkić, koja je odlučila pokrenuti djelatnost sito štampanja.

“Nakon završetka akademije i sticanja iskustva u radu s videom i dizajnom, odlučila sam pokrenuti biznis sito štampe za tekstil i druge materijale. Ova sredstva mi pružaju priliku da budem samostalna i doprinesem lokalnom razvoju. Želim da moj rad i moj biznis budu primjer mladima da mogu ostati ovde i graditi svoju budućnost u Trebinju,” rekla je Danka Terzić Brkić.

USAID/INSPIRE Program podrške zaštiti ljudskih prava, pokrenut 2020. godine, nastao je kao odgovor na sociopolitičke i ekonomske izazove s kojima se suočavaju marginalizovane i ugrožene grupe u Bosni i Hercegovini. Glavni ciljevi programa su osnažiti građane i institucije vlasti, unaprijediti sistem zaštite ljudskih prava i osigurati bolje prilike za marginalizovane grupe širom zemlje.

Za više informacija o podržanim projektima i dosadašnjim dostignućima posjetite web-stranicu usaidinspire.ba.

V. B.

(NovaSloboda.ba)