Zanimljivi sadržaji očekuju publiku i ove sedmice na „Mostarskom ljetu“

Zanimljivi sadržaji očekuju publiku i ove sedmice u okviru međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2024“.

Večeras u 20 sati, u Centru za kulturu Mostar biće održana veče sevdaha: promocija knjige “Sevdalinka” autora Muhameda Žere.

Knjiga je nastala u saradnji sa mnogobrojnim muzičarima a prve pjesme zapisane su još u ratnim godinama. Nakon prva tri izdanja, u kojima je obrađeno ukupno 430 pjesama, ova knjiga donosi skoro stotinu novih tekstova pjesama i notnih zapisa.

U Pozorištu lutaka u Mostaru u srijedu, 10. jula, bće izvedena predstava “Bilo jednom jedno jaje” autora Saše Eržena, u režiji Silvana Omerzu, sa početkom u 19 sati.

“Predstava ‘Bilo jednom jedno jaje’ oživljava životinjske likove Lisice, Vuka, Zeca i Medvjeda. Ovdje životinje imaju ljudske karakteristike koje im se pripisuju u basnama. Personifikovane životinje vode ovu priču i dovode je do iznenađujućeg kraja. Susrećemo se sa karakterističnim ljudskim osobinama, poput plahovitosti, hrabrosti, lukavstva, snage i, prije svega, radoznalosti. Djeca kroz ovu predstavu uče o svim ovim osobinama ličnosti i nastaviće o njima učiti kroz međuljudske odnose“, dio je zapisa o predstavi režisera Silvana Omerzu.U predstavi igraju: Lejla Pajić, Ena Husić, Ali Kamer Aksoy i Tarik Bajramović.

Iste večeri, u 19,30 sati, u Narodnoj biblioteci Mostar (odjeljenje Luka), biće upriličena promocija zbirke poezije „Tespih“ autora Harisa Plojovića.

Pisana u slobodnom stihu, ova sasvim moderna zbirka donosi sedamdeset i tri pjesme. Čest izostanak posebno istančanog osjećaja za ritam, autor nadomješta pjesničkim slikama i čudesnom mogućnošću sažimanja semantičkih slojeva kroz kontraste. Bilo da pjeva o svom, iskustvu ili pokušava dokučiti smisao narodnih običaja u Novom Pazaru, pjesnik uspijeva u jeziku zalediti trenutak i izgraditi upečatljive pjesničke slike.Bez tehniciziranja i sintaksičkih igara, pokušaja da gradi rimu i zagazi u velike teme, Plojović je, ipak, pokazao poetsku suptilnost upečatljiviju i značajniju od one u finom vezu soneta. Po tome je, ali i po činjenici da smisao pjesme nerijetko otkrije tek u posljednjem stihu, blizak poljskom klasiku Różewiczu.

U petak, 12. jula, u Institutu Yunus Emre Mostar, biće održana promocija romana „Jedinstveni matični broj“ autorice Lidije Dimkovske, sa početkom u 19,30 sati.

Roman „Jedinstveni matični broj“ dobio je nagradu „Roman godine“ u Makedoniji. Osim ove, Dimkovska je dobitnica mnogih drugih književnih nagrada: romani „Skrivena kamera“, „Rezervni život“ dobili su nagradu Društva pisaca Makedonije za najbolje prozne knjige a „Rezervni život“ i Nagradu za književnost Evropske unije. Dobitnica je i njemačke nagrade za poeziju „Hubert Burda“, rumunskih pjesničkih nagrada „Tudor Arghezi“ i „Poesis“, Evropske nagrade za poeziju „Petru Kurdu“ u Vršcu, slovenske nagrade „Čaša besmrtnosti – Velenjica, albansko-makedonske nagrade Naim Frasheri, te makedonske nagrade „Braća Miladinovci“ za najbolju pjesničku knjigu godine. Njene pjesme i proza su prevedeni na sedamnaest jezika.

U Narodnom pozorištu u Mostaru u subotu, 13. jula, biće izvedena komedija “Državni lopov” autora Fadila Hadžića, u režiji kolektiva, nastala u produkciji Studio Teatra, sa početkom u 20 sati.

Komedija „Državni lopov” jedna jeod najstarijih živih predstava u BiH. Naime, premijera je bila 2005. godine i evo već punih 19 godina puni dvorane širom BiH, regije ali i Evrope. Predstava je odigrana više od 400 puta a pogledalo je preko 150.000 ljudi.

Predstava počinje kada se Kikiju, ljubavnom varalici, u ćeliji pridružuje Marko, “državni lopov”, koji, čak i u zatvoru, ima povlašten status. Kiki, ljubavni varalica, u zatvoru je završio zbog lažnih obećanja. Naime, on je sedamnaest puta obećao da će se ženiti sa sedamnaest različitih žena. Na kraju je zbog jedne od njih i zavšio u zatvoru. Marko, “državni lopov”, je pronevjerio državni novac, ali će vjerovatno vrlo brzo biti pušten, jer se pronašla neka „rupa“ u zakonu. Njihov međusobni sukob upotpunjuje zatvorski čuvar Jozo, koji, iako nema završenu osnovnu školu, želi da napreduje. Ovo je prvenstveno predstava koja ima za cilj da publiku nasmije i opusti, ali i da ukaže na svakodnevnicu, čiji smo učesnici. U predstavi igraju: Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija.

(NovaSloboda.ba)