MVP Slovenije: Negiranje zločina podstiče eskalaciju tenzija

 Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije ove će godine obilježiti godišnjicu genocida u Srebrenici saopštenjem, u kome će se naglasiti važnost sjećanja, prevencije zločina, odgovornosti i pomirenja za žrtve, njihove najmilije i, što je najvažnije, za buduće generacije, odgovoreno je Feni iz ovog ministarstva.

Takođe, podsjećaju da je Slovenija bila kosponzor i da je podržala rezoluciju Generalne skupštine UN-a, koja je 11. juli odredila kao Međunarodni dan razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine. 

“Komemoracija žrtvama genocida fokusira se na prepoznavanje, sjećanje i odavanje počasti žrtvama i preživjelima genocida, ali, takođe, ima za cilj podizanje svijesti i pomoć u sprečavanju ovakvih zločina u budućnosti. Ovo je posebno važno u kontekstu principa odgovornosti za zaštitu stanovništva od masovnih zločina. Slovenija je aktivno učestvovala u formiranju ovog principa i podržava njegovu implementaciju već skoro 20 godina”, navodi se u odgovoru Feni.

Ističu da su negiranje istorijskih činjenica, sprečavanje ili izbjegavanje odgovornosti, veličanje ratnih zločina i nepoštivanje međunarodnog prava općenito nedopustivi.

“Pokušaji negiranja zločina počinjenih tokom rata, kao što je genocid u Srebrenici, podstiču eskalaciju tenzija. Međunarodno obilježavanje genocida u Srebrenici važan je korak ka pomirenju i postizanju mira, povjerenja i međusobnog poštovanja u Bosni i Hercegovini i regionu Zapadnog Balkana”, rečeno je Feni iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije. 

(Fena)