Sveučilište Hercegovina: Prvi put u BiH mogućnost doktorskih studija bez plaćanja školarine

Upravno vijeće Sveučilišta Hercegovina donijelo je odluku da se u akademskoj 2024/25. godini neće naplaćivati školarina za treći ciklus studija, odnosno za doktorske studije, onim kandidatima koji se prijave, uspješno prođu proceduru i upišu se na jedan od ponuđenih osam (8) studijskih programa s pripadajućim smjerovima koji se izvode na hrvatskom jeziku.

Kandidati koji se prijave za doktorske studije na engleskom jeziku imaće obavezu plaćanja troškova školarine cijelo vrijeme studija.

Razlozi za ovakvu odluku Upravnog vijeća leže u činjenicama da je akademska zajednica u Bosni i Hercegovini znatno osiromašena za mogućnosti razvoja kadrova usmjerenih na naučna istraživanja i razvoj, da su mnogim nadarenim i uspješnim kandidatima trenutni troškovi doktorskih studija nedostižni, odnosno da žne mogu priuštiti od 15 do preko 20 hiljada konvertibilnih maraka, koliko pojedini doktorski studiji koštaju na visokoobrazovnim ustanovama u BiH i bližem susjedstvu, te da je ovakvu odluku Upravno vijeće Sveučilišta Hercegovina donijelo u sklopu paketa mjera za povećanje naučne efikasnosti i razvoja istraživačkih resursa.

Kandidati koji se prijave za treći ciklus studija na konkursu za upis studenata proći će intervju s Komisijom za upis doktorskih studija, a najbolji kandidati će dobiti priliku postati doktori nauka iz polja Pedagogije (vaspitnih nauka), Psihologije, Logopedije, Prava, Menadžmenta, Turizma, Ekologije i zaštite okoline i Međunarodnih odnosa i diplomatije.

Iako će biti oslobođeni plaćanja školarine kroz tri godine studija, za sami čin odbrane doktorskog rada kandidati će snositi određene troškove.

Sve informacije dostupne su na stranici www.hercegovina.edu.ba ili na upit na adresu upisi@hercegovina.edu.ba

(NovaSloboda.ba)