Tabuti sa 14 žrtava genocida u Srebrenici stigli u Potočare

U Memorijalni centar Srebrenica-Potočari danas su stigli tabuti sa 14 identifikovanih žrtava genocida.

Rodbina i prijatelji dočekali su tabute ispred bivše Fabrike akumulatora u kompleksu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Ove godine, vječni smiraj će u Potočarima pronaći i Beriz Mujić, koji je imao sedamnaest godina, kada se dogodio genocid. Njegovo tijelo je identifikovala rodica Ramiza Hasanović.

“Moj rođak je pronađen u blizini Sućeske, na planini Kak. Nažalost, veoma malo ima kostiju. Vrijeme prolazi, živi se u neizvjesnosti i bolje je da ima svoj mezar. Konačno će njegova duša pronaći smiraj”, kazala je za Fenu Hasanović.

Esed Bašić je dočekao tabut bratića Midhata.

“Teško mi je i ne daj Bože nikome, i da se njegove kosti smire. Godine prolaze, a bol je ista kao da je juče to bilo”, kazao je Bašić.

Za žrtve genocida proučen je tehvid, a vjerski program je predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir efendija Peštalić.

Kolona sa tabutima danas je krenula iz Visokog, a na putu ka Potočarima je stala u Sarajevu, te u Srebrenici ispred Gradske džamije.

Na kolektivnoj dženazi 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ove godine će biti ukopani posmrtni ostaci 14 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

(Fena)