U toku akcija „Šljivice“: Pretresi na 11 lokacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine danas provode operativnu akciju kodnog naziva „Šljivice“, te vrše pretrese osoba, stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na 11 lokacija na području Tuzle, Živinica, Lukavca, Gračanice, Zvornika, Bijeljine i Šamca po naredbama Suda Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz SIPA-e.

U okviru operativne akcije, vrše se pretresi osoba, stambenih objekata i pokretnih stvari koje su u vlasništvu ili ih koriste osumnjičene osobe te se privremeno oduzimaju predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da je izvršeno krivično djelo organizovani kriminal, u vezi s krivičnim djelima poreska utaja ili prevara, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe, nedopuštena trgovina i pranje novca, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Pretresima je obuhvaćeno 14 osumnjičenih osoba, a aktivnosti na terenu su u toku. Pronađeno je 13 od 14 osumnjičenih osoba, dok je jedna osoba u bjekstvu. Također, do sada je pronađena određena količina cigareta i rezanog duhana bez akciznih markica Bosne i Hercegovine, dvije mašine za punjenje cigareta, jedna mašina za rezanje, mobilni telefoni, SIM kartice i ostali predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela.

Budući da je operativna akcija u toku, javnost će nakon završetka akcije biti obaviještena o detaljima.

M. N.

(NovaSloboda.ba)