Članovi neformalne grupe građana “Kuti” najavili tužbu protiv dva ministarstva

Članovi neformalne grupe građana “Kuti” u srijedu su u Mostaru održali konferenciju za novinare na kojoj su najavili tužbe protiv Federalnog ministarstva okoline i turizma i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Naime, neformalna grupa građana „Kuti“ u prethodnom je periodu pokrenula Žalbu na prethodnu vodnu saglasnost, o čemu je obaviješteno i Federalno ministarstvo okoline i turizma (FMOIT), budući da je ista uslov za izdavanje okolišnske dozvole, navode u saopštenju iz te neformalne grupe građana.

Kako kažu, više od mjesec dana nisu uspjeli doći do traženih informacija, a onda su neslužbeno doznali kako je FMOIT zaustavio postupak izdavanja okolišnske dozvole do rješenja Žalbe na prethodnu vodnu suglasnost. Nakon što je odbijena Žalba na prethodnu vodnu saglasnost koju je uputila neformalna grupa građana, FMOIT je izdao okolinsku dozvolu.

“O izdavanju okolinske dozvole smo saznali u subotu preko medija koji je već tada bio u posjedu dokumenta. Sramotno je to što u slučaju u kome smo stranka u postupku, odgovorne osobe dozvoljavaju da dokumenti izlaze u javnost, a da mi nismo uopšte upoznati s njihovim donošenjem“, naglasio je Aner Omanović, predstavnik neformalne grupe građana „Kuti“.

Aktivisti naglašavaju kako izdavanje okolinske dozvole ne predstavlja pobjedu investitora, te najavljuju da će pokrenuti upravni spor protiv Federalnog ministarstva okoline i turizma čim dođu u posjed dokumenta i upoznaju se s njegovim sadržajem, budući da postoji sumnja da nijedan od njihovih komentara na Nacrt dokumenta nije uvažen.

Osim navedene tužbe, neformalna grupa građana „Kuti“ će uputiti i tužbu protiv Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zbog poništenja Rješenja o odbacivanju žalbe protiv prethodne vodne saglasnosti.

“Naime, prethodna je vodna saglasnost, bez koje se ne može izdati okolinska dozvola, istekla krajem 2023. godine. Prije njenog isticanja, investitor je podnio zahtjev za produženje, koje je Agencija za vode uzela u razmatranje uprkos činjenici da procedura produženja prethodne vodne sa,glasnosti nije predviđena Zakonom o vodama. Time je Agencija za vode načinila propust u procesu jer je trebala odbiti Zahtjev, a ne ga uzeti u razmatranje. Uz to, Agencija je investitoru dala precizna uputstva kako dopuniti nepotpuno predati Zahtjev”, navode u saopštenju.

Podsjetili su kako je javna rasprava o Studiji utjicaja na okolinu za kamenolom Kuti održana 18. januara ove godine, kada su članovi NGG „Kuti“ priložili argumente i jednoglasno se izjasnili da su protiv otvaranje kamenoloma, koji je udaljen nešto manje od 140 metara od kuća.

“Svoje smo komentare i dokaze poslali u pisanoj formi Federalnom ministarstvu okoline i turizma, a odgovor smo, suprotno našim očekivanjima, dobili tek neposredno prije prve objave o izdavanju okolišnske dozvole na službenoj stranici Ministarstva“, poručio je Omanović.

(Fena)