Najmanje 29 Palestinaca ubijeno u izraelskom napadu na šatorsko naselje u Gazi

Izraelski projektil pao je u utorak na šatorsko naselje na jugu Gaze baš kad su se raseljene osobe okupile da gledaju nfudbalsku utakmicu u školi, saopštili su očevici u srijedu.

Najmanje 29 ljudi, većinom žena i djece, ubijeno je u napadu, tvrde palestinski zvaničnici, koji se desio dok su gledaoci nakrcali školski teren u Abassanu istočno od Khan Younisa, a trgovci su prodavali smoothije i kekse.

“Gledali su nfudbalsku utakmicu. Bilo je povreda i mučenika. Svjedočila sam tome, ljudska tijela razbacana su uokolo i krvi je bilo posvuda”, kazala je mlada žena, Ghazzal Nasser, za Reuters u Abassanu.

“Sve je bilo normalno. Ljudi su se igrali, drugi su kupovali i prodavali (hranu i piće). Nije bilo zvuka aviona, niti bilo čega”, dodala je.

Izraelska vojska saopštila je da provjerava izvještaje da su civili povrijeđeni. Tvrdi se da se incident desio kada je “preciznom municijom” pogođen Hamasov borac, koji je učestvovao u napadu na Izrael 7. oktobra koji je pokrenuo rat.

Vojska nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar o tome da li je znala da se fudbalska utakmica odvijala kada je udar naređen.

U obližnjoj bolnici Nasser, desetine Palestinaca opraštaju se od najbližih prije sprovoda i ukopa.

“Škole su bile nakrcane ljudima, a i ulica je bila puna, i odjednom je projektil pogodio i uništio cijelo mjesto”, kazala je Asmaa Qudeih, koja je izgubila neke od članova rodbine u napadu.

“Tijela su letjela u vjetru, dijelovi tijela su letjeli, ne znam kako bih to opisala”, kazala je.

Izraelske snage nastavile su s ofanzivom u sjevernom i centralnom dijelu Gaze u srijedu, te su produbile svoj prodor u dva okruga grada Gaze. Vojnici su vršili pretrage od kuće do kuće u nekim područjima, a tenkovi su granatirali nekoliko kuća, tvrde mještani.

Palestinska grupa Hamas saopštila je da obnovljena izraelska kampanja prijeti da poremeti napore da se osigura primirje u devetomjesečnom ratu, a pregovori će se nastaviti u Dohi u srijedu.

Na grad Gaza bačeni su leci, ovaj put s mapom koja označava “sigurne rute” za evakuaciju cijelog grada, a ne samo pojedinih kvartova. Izraelski leci pozivaju civile da krenu na jug duž dvije rute do centralnog pojasa Gaze.

Grad, dom za više od četvrtine stanovništva Gaze prije rata, uništen je u izraelskom napadu u prvim sedmicama borbi prošle godine, ali se vjeruje da su se stotine hiljada mještana Gaze vratile u ruševine posljednjih mjeseci.

(Fena)