Sunčano i vruće, temperatura do 40 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malo oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 15 stepeni, Sokolac 17, Srebrenica 18, Bugojno i Široki Brijeg 19, Sarajevo 20, Drvar i Livno 21, Banja Luka i Zvornik 22, Doboj, Sanski Most, Tuzla i Zenica 23, Bihać 24, Bijeljina 25, Neum i Trebinje 26, Gradačac i Mostar 28 stepeni.

Danas u našoj zemlji sunčano i vruće. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući ponegdje u višim područjima zapadne i sjeverozapadne Bosne.

Vjetar slab u Hercegovini i na jugozapadu Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje istočni i sjeveroistočni.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 32 do 38, na jugu do 40 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza   

Nakon noći u kojoj će manjkati svježine, jutarnji sati će biti malo ugodniji, potom uz dodatni porast vrijednosti temperature zraka, vrlo brzo vruće i sparno.

Neophodno je prilagoditi aktivnosti i boravak na otvorenom tokom prijepodneva, te provoditi mjere zaštite od UV zračenja.

Moguće su meteopatske reakcije u vidu glavobolje, nervoze, malaksalosti, dekoncentracije.

Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima promet vozila protiče uz kraća zadržavanja

Povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida nad građanima „Zaštićene zone“ UN-a i ukopa identifikovanih žrtava srebreničke tragedije danas i sutra na snazi je zabrana prevoza eksplozivnih materija na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, kao i na putnim pravcima: Drinjača-Konjević Polje-Milići, Konjević Polje-Bratunac-Srebrenica, Drinjača-Bratunac, Vlasenica-Luke i Srebrenica-Zeleni Jadar.

U 08 sati iz Sarajeva kreće treća etapa biciklističkog memorijalnog maratona „Bihać-Srebrenica 2024“ i Supermaratona „Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi“. Planirana ruta za danas je preko Olova, Kladnja, Vlasenice, Milića, Bratunca do Potočara. Njima će se nešto kasnije pridužiti i motociklisti. Molimo sve vozače da u trenutku prolaska biciklista, motociklista i maratonaca voze oprezno i sporije.

Sutra, 11.07.2024.godine biće na snazi zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 3,5 tone na svim putnim pravcima, koji iz smjera Sarajeva, Tuzle i Zvornika vode ka Srebrenici.

Zbog radova na sanaciji škarpi i nestabilnih kosina obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka. Vozila se preusmjeravaju na put preko Jezera i Mrkonjić Grada prema Crnoj Rijeci.

Sanacioni radovi aktuelni su i na magistralnim putevima: Lašva-Kaonik, Kladanj-Vlasenica, Dobro Polje-Miljevina, Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići i Semizovac-Srednje. Na ostalim mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno.

Na graničnim prelazima promet vozila za sada protiče uz kraća zadržavanja.

Do kraja avgusta, za putnički saobraćaj otvoren je granični prelaz Krstac (na putu Gacko-Nikšić).

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 tona preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)