Univerzitet “Džemal Bijedić” partner projekta Evropska alijansa univerziteta SUNRISE

Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru postao je partner u projektu Evropska alijansa univerziteta SUNRISE, koji finansira Evropska komisija.

Kako su saopštili iz mostarskog univerziteta, Evropska komisija objavila je 28. juna listu 14 najbolje evaluisanih projekata univerzitetskih alijansi, koje će finansirati u narednom periodu. U jakoj konkurenciji 60 prijavljenih projekata, Esropska alijansa univerziteta SUNRISE na čijoj aplikaciji je radio vrijedni tim profesora i administrativnog osoblja s Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru izvrsno je ocijenjena i projekat je odobren za finansiranje.

Evropska komisija je odobrila ukupno 14,4 miliona eura za finansiranje u naredne 4 godine SUNRISE Europske Alijanse koju čine 9 esropskih univerziteta:

Technische universitaet Ilmenau, Njemačka, koordinator

Libera universita di Bolzano, Italija

Wyzsza szkola informatyki i zarzadzania z siedziba w Rzeszów, Poljska

Universite de technologie de COMPIEGNE, Francuska

Malardalens Universitet, Švedska

Universita politecnica delle Marche, Ancona, Italija

Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostar, Bosna i Hercegovina

European University – Cyprus LTD

Instituto politecnico de Viana de Castelo, Portugal

Ovih devet univerziteta podržalo je 48 pridruženih partnera. Pridruženi partneri iz Bosne i Hercegovine su: Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Ministarstvo privrede HNK-a, Univerzitet u Bihaću, Sarajevo School of Science and Technology, BreakPoint d.o.o., Udruženje za preduzetništvo i posao LINK Mostar.

Svi univerziteti učesnici u projektu imaju slične karakteristike, radi se o malim ili srednje velikim univerzitetima sa sličnom ponudom nastavnih planova i programa, te nisu situirani u metropolama.

Univerzitet „Džemal Bijedić“ iz Mostara je jedini partner iz Bosne i Hercegovine u ovoj alijansi i jedini univerzitet iz FBiH čiju projektnu aplikaciju je u ovom pozivu Evropska komisija prihvatila finansirati, zbog čega su na Univerzitetu jako ponosni, s obzirom na to da se radi o do sada najobimnijem i najambicioznijem projektu Univerziteta uz podršku Evropske komisije.

Kako je pojašnjeno, mostarski univerzitet će zajedno s partnerima razvijati inovativne pristupe procesu učenja i poučavanja, osigurati sredstva za mobilnost studenata, te kreirati strategiju za zajednički naučno-istraživački rad u saradnji s privredom i širom zajednicom općenito.

“Univerzitet “Džemal Bijedić” nastoji biti pokretač razvoja privrede i šire zajednice općenito u regiji Hercegovine, pružiti adekvatan odgovor i na klimatske promjene i demografske izazove s kojima se suočavamo, te jačati evropske i demokratske vrijednosti i inkluziju, što će realizacijom ovog projekta biti u značajnoj mjeri unapređeno”, kažu iz Univerziteta.

“Projekat SUNRISE za Univerzitet je od velikog značaja, s obzirom na to da su ciljevi projekta u skladu s misijom i vizijom Univerziteta, te će osnažiti lidersku poziciju Univerziteta u odgovoru na sve društvene izazove, a posebno na trenutno aktuelne demografske izazove i izazove u oblastima digitalne transformacije i obnovljivih izvora energije”, istakla je rektorica Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru prof. dr Alena Huseinbegović.

Dodala je kako će u suradnji s partnerskim univerzitetima jačati vlastite kapacitete i dijeljenjem vlastitih resursa osnažiti kapacitete partnerskih univerziteta.

Voditeljica projekta prof. dr Emina Junuz, takođe, je izrazila zadovoljstvo i ponos zbog uspjeha aplikacije za projekt SUNRISE.

Na pripremi projektne aplikacije, kako kaže, radili su više od godinu dana.

“U tom procesu smo jasno utvrdili što su to potrebe našeg okruženja, čijem rješenju u ulozi visokoškolske institucije možemo doprinijeti. U proteklom periodu, takođe, smo utvrdili zajedničke vrijednosti s partnerskim univerzitetima, te na koji način možemo činiti jednu funkcionalnu i produktivnu zajednicu. U konačnici, svrha projekta je kreirati održive resurse za jačanje saradnje Univerzitet-privreda s ciljem da se smanji brain-drain iz manjih sredina u velike gradove, što bi svakako unaprijedilo kvalitet života svakog pojedinca, te će se unaprijediti uslovi poslovanja u manjim sredinama, posebno s aspekta dostupnosti ljudskih resursa”, naglasila je prof. dr Emina Junuz.

Iz mostarskog univerziteta, takođe, su zahvalili Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke i ministrici prof. dr Jasni Duraković finansijskoj podršci.

(Fena)