Blago Anda

Tradicionalne rukotvorine, recepti i metode uzgoja: Peru ponovo otkriva drevno domorodačko znanje. Putnici se duboko uranjaju u lokalnu kulturu kroz turističke projekte zajednice – i istražuju poznata i nepoznata mjesta Inka.

Sedam različitih vrsta voća je već u blenderu, uključujući mango, papaju i ananas – ukusni, koliko su poznati. Zatim Marija dodaje specijalne sastojke svog vitaminskog koktela: po jedno dobro pivo i mlijeko i jedno jaje.

“Samo najbolji sastojci!”. kaže ponosno.

Sa prvim gutljajem viskozne, narandžasto-smeđe tečnosti, progutam svoju zabrinutost zbog salmonele. Zanimljivog je ukusa, zapravo dosta dobrog. Ipak, i dalje kupujem svježe, zrele mango i avokado za kasnije, na nekom od susjednih štandova.

Na slikama:

-Prethodna dvostruka stranica: Ruinirani grad Machu Picchu ispred planine Huayna Picchu ili Wayna Pikchu (kečuanski za „mladi vrh“).

-Mercado San Pedro u Kusku. Francisca Qqerar Mayta, osnivač ženska web zadruga. Svečana povorka do popodnevne proslave u društvenom restoranu Parwa.

-Šine između restorana i malih trgovina u Aguas Calientesu, polazna tačka za izlete u Machu Picchu. U restoranu Nuna Raymi konobar priprema ukusni čili sos uchucuta. Osnivač Rocio Zuñiga ispred njenog restorana Nuna Raymi u Kusku

-Centralni trg, Plaza de Armas, u Kusku sa crkvom Iglesia de la Compañía, koja je iznutra bogato ukrašena zlatom. Pogled na visoke vrhove prekrivene snijegom na dvodnevnom povratku iz razorenog grada Choquequiraoa.

-Pješačenje do Choquequiraoa nije za neiskusne. Pogled na veličanstven krajolik – ovdje rijeka Apurímac u dolini – nagrađuje trud

U Machu Picchuu sada bismo morali dugo čekati u redu da se slikamo ili kupimo dodatnu kartu. Ovde odvajamo vrijeme, sjedimo na terasama na suncu, gledamo kolibrije, penjemo se preko pomno izgrađenih vodovodnih sistema i kroz zidove. Uveče sjedimo na terasi naše domaćice i slušamo zveckanje njenih igala za pletenje. Gledamo u daleke planine prekrivene snijegom. Moji prsti su ljubičasto-crveni – kaktusne vaške ne boje samo vunu. Sada mi je jako drago što žičara za Choquequirao nikada nije izgrađena.

(NationalGeography)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)