
Let prema jugu. Ždralovi se okupljaju kako bi započeli svoju zimsku seobu. Na putu sa sjevera mogu preći i do 500 kilometara dnevno. Njemačka je sada dom za više od 13.000 gnijezdećih parova običnog ždrala („Grus grus“), ptice koja dostiže visinu do 130 centimetara i raspon krila od oko 220 centimetara.
Tokom vrhunca seobe u oktobru, ovde se privremeno zadržava i do 300.000 dodatnih ptica – na primjer, u Linumu (Brandenburg), duž obalnih laguna („Bodden“), u močvari Diepholz (Donja Saksonija) ili u području Duvenstedter Brook kod Hamburga.
Prvi ždralovi počeće se vraćati sa svojih zimovališta već u februaru naredne godine. (Više informacija o ždralovima i njihovim putevima seobe možete pronaći na stranicama kao što su kraniche.de, birding-germany.de i icora.de.)
(welt)
Z. N.
(NovaSloboda.ba)


