Preduzetnici apeluju na hitnu primjenu “korona-zakona” u HNK-u

Asocijacija preduzetnika Hercegovine (APH) apeluje da se, bez odlaganja, usklade stavovi u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona, te da se hitno krene u primjenu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica.

“Uzimajući u obzir strpljenje koje su imali preduzetnici i svi zaposlenici u HNK-u zbog sporog usvajanja tzv. ‘korona zakona’, upućujemo apel kantonalnim  vlastima da se, bez odlaganja, usklade stavovi u Skupštini, kako bi se otklonile sve prepreke za hitnu primjenu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica”, navodi se u saopštenju za javnost APH.

APH podsjeća da je u HNK-u “korona zakon” značajno kasnio u odnosu na sve ostale kantone i više nivoe vlasti, te da sadašnje stanje ukazuje na to može doći i do njegove opće blokade.

“Pozivamo poslanike u Skupštini HNK-a da političke sukobe, u službi predizbornih potreba svojih stranaka, za trenutak ostave po strani i okrenu se spašavanju firmi i radnih mjesta. Podsjećamo da bez podrške privrednim subjektima, ovaj kanton pada u još veću neizvjesnost, jer se nedjelovanjem ugrožava opstanak kompanija, radnih mjesta i buduće punjenje budžeta, što znači da ni korisnici budžetskih sredstava neće biti zaobiđeni ovom krizom”, ističe se u saopštenju.

APH napominje kako nije riječ samo o tome da treba podržati poljuljane privredne subjekte kojima je bio zabranjen ili vidno redukovan rad u vrijeme prirodne nesreće u FBiH, nego i o narušavanju ukupne ekonomske stabilnosti kantona, ukoliko zakon uskoro ne bude u primjeni.

“Političke stranke od čijih ruku u kantonalnojj skupštini sve ovisi, jedine snose odgovornost za provođenje ‘korona zakona’, a onima kojima je namijenjena finansijska pomoć Vlade HNK-a, neće biti od koristi međusobno prebacivanje odgovornosti između političkih stranaka. Preduzetnici ne samo da očekuju hitnu primjenu ‘korona zakona’ u kantonu, nego i što aktivniji pristup Vlade HNK-a i Ministarstva privrede u njegovoj realizaciji, kako on ne bi (p)ostao ‘najbolji korona zakon’ samo na papiru”, navode se na kraju APH-ovog saopštenjaa za javnost.

(Fena)