Ivan Skoko: Sve više mlade publike u pozorištu

Glumački ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Mostar idući će sedmice, osim pred domaćom, mostarskom publikom, zaigrati i u Tuzli, Doboju i Kaknju s popularnom predstavom „Identitluk“.

“Turneje poput ove, uveliko su otežane zadnjih godinu dana. Novo normalno podrazumijeva prebacivanje velik broj aktivnosti ‘online’, međutim, ono što ova predstava nudi u svojoj punoj raskošnosti ne može se doživjeti putem računala ili televizora”, objašnjava glumac u HNK Mostar Ivan Skoko.

Fenomen ovakvih predstava, kaže on, uključuje prenošenje emocija s glumaca na publiku, ali i obrnuto, jer je pozorište, prema njegovim riječima, živa pojava i upravo iz toga razloga i postoji i opstaje toliko godina kroz istoriju, bez obzira na svu modernu tehnologiju i inovacije.

„Kazalište će zasigurno preživjeti koronu. Glumac u pozorištu osjeti svoju publiku i njene reakcije”, dodaje mostarski glumac.

Na daskama HNK “Identitluk” se ovog mjeseca izvodi 25. i 26. marta, a mostarska publika imaće priliku 27. marta, na Svjetski dan pozorišta, pogledati i novu predstavu „Ja od jutra nisam stao“.

Skoko podsjeća kako je sve više mladih ljudi zainteresovano za pozorište.

“Zanimanje za pozorište je sve više, posebno otkako je HNK Mostar u saradnji sa Centralnim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske uveo besplatne ulaznice za studente Sveučilišta u Mostaru”, navodi on.

Mostarski glumac smatra kako je to jedna od najboljih stvari za izgradnju kulturnog identiteta.

“Otkako smo uveli besplatne vaučere, u pozorištu sve više i više imamo mlade publike. Na taj način ih kulturno odgajamo i gradimo jedno društvo koje će nastaviti prenositi tu kulturu na buduće generacije”. ustvrdio je Skoko.

Dodaje kako je taj projekat i sjajan marketing, jer obično kad se jednoj osobi svidi predstava preporuči je i svojim prijateljima, a to je, prema njegovom mišljenju, bolja reklama od bilo koga plakata ili oglasa.

(Fena)