Oblačno s kišom

Jutros je većinom pretežno oblačno vrijeme, sunčanije je na jugu i sjeverozapadu zemlje. Kiša pada u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 9 stepeni, Ivan-sedlo 15, Bihać i Sarajevo 18, Bugojno, Drvar, Grude, Tuzla i Zenica 19, Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Gradačac, Prijedor i Sanski Most 20, Trebinje 21, Mostar 24 stepena.

Danas prije podne i sredinom dana povremeno će padati kiša u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima. U drugoj polovini dana postepeno smanjenje oblačnosti.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 22 i 27, na jugu zemlje do 31 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike postepeno će se popravljati sa odmicanjem dana, najprije u Hercegovini i zapadnoj Bosni.

Hronični bolesnici i meteoropate ne bi trebali imati većih problema.

U centralnoj i istočnoj Bosni, duže zadržavanje naoblačenja i tmurno vrijeme tokom prijepodneva, kod osjetljivih osoba mogu uzrokovati umjerene poteškoće.

Moguće su blaže meteopatske reakcije u vidu glavobolje, dekoncentracije i promjene raspoloženja.

Sa noćnim satima, opšta slika će se u cijeloj zemlji dodatno proljepšati.

—–

BIHAMK

Saobraća se uz pojačanu frekcvenciju vozila

Jutros se na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća uz pojačanu frekvenciju vozila. Upozoravamo na učestale odrone kamenja i zemlje na kolovoz, kao i na smanjenu vidljivost, zbog magle i niske oblačnosti. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

Na autoputu A-1 zbog radova na mostu na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova, dok se zbog rekonstrukcije silaznog kraka petlje Visoko iz pravca Sarajeva i uključnog kraka iz Visokog prema Zenici, saobraća usporeno, jednom trakom.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) zbog čega se u vremenu od 20 do 05 sati saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Srebrenik-Orašje, Doboj-Rudanka i Stolac-Hutovo.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.

Zbog Kurban Bajrama, danas je zabranjen prevoz eksplozivnih materija na području Federacije Bosne i Hercegovine., saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)