FIFA poziva na sastanak o prijedlogu za promjenu formata svjetskog prvenstva

FIFA je pozvala vodeće nogometne saveze i organizacije na sastanak krajem septembra kako bi se razgovaralo o međunarodnom kalendaru takmičenja, uključujući i prijedlog da se Svjetsko fudbalsko prvenstvo održava svake dvije godine.

Poziv za online sastanak 30. rujna primili su su nogometni savezi, predstavnici nogometaša, klubova, liga, konfederacija, UEFA-e te Sindikat profesionalnih fudbalera (FIFpro), prenosi Sky Sport. Glavna tema zasjedanja biće prijedlog FIFA-e da se svjetska prvenstva održavaju svake dvije godine, umjesto četiri kao do sada.

“Postoji širok konsenzus u fudbalskom svijetu da se međunarodni kalendar takmičenja reformiše i poboljša. Ovo je jedna od nekoliko mogućnosti da se uspostavi konstruktivna i otvorena rasprava na svjetskoj i regionalnom nivou”, navodi se u saopštenju FIFA-e objavljenom na njenim službenim stranicama.

UEFA i Južnoamerička fudbalska konfederacija CONMEBOL se protive prijedlogu i čak su zaprijetili bojkotom dodatnih turnira, dok su Azijska fudbalska konfederacija i CONCACAF (Konfederacija Sjeverne i Centralne Amerike i Kariba) podržali prijedlog promjene formata Svjetskog prvenstva, prenosi Hina.

(Fena)