Paukovi majmuni (lat.Ateles) imaju sklonost ka fermentiranom voću. To su orkrili straživači oko primatologinje Christine Campbell sa Kalifornijskog državnog univerziteta.
U Panami je istraživački tm mjerio sadržaj etanola u voću koje su majmuni rado njušili i grickali. Sadržaj je iznosio od 1 do 2 procenta zapremine, što je otprilike polovina koncentracije niskoalkoholnih pića, kako sada pišu istraživači u časopisu “Royal Society Open Science”.
Kada je tim analizirao i uzorke urina od šest životinja, otkrili su da se etanol metabolizujenjihovim tijelima.
“Majmuni vjerovatno jedu fermentirano voće zbog kalorija”, zaključuje Campbell. Iz fermentiranog voća može se dobiti više energije.
Ova prednost je,možda,uticala i na pretke ljudi – i na kraju objašnjava zašto Homo Sapiens i danas ima tendenciju da pije alkohol; osim opojnog efekta naravno. Međutim, malo je vjerovatno da paukovi majmuni ovo drugo uopšte osjećaju: stručnjaci pretpostavljaju da prerano budu siti – odnosno jedu premalo voća da bi baš bili totalno pijani.
(welt)
Z.N.
(NovaSloboda.ba)