Pretežno oblačno, poslijepodne pljuskovi sa grmljavinom

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Lokalni pljuskovi su zabilježeni na sjeveru Hercegovine.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 10 stepeni, Bugojno, Ivan-sedlo, Livno 14, Drvar 15, Jajce, Sarajevo, Zenica 16, Bihać, Sanski Most 17, Gradačac, Široki Brijeg 18, Tuzla 19, Mostar 22 stepena.

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno naoblačenje tokom dana. Prije podne lokalni pljuskovi na sjeveru, svjeroistoku Bosne i ponegdje na sjeveru Hercegovinie. Poslije podne pljuskovi sa grmljavinom se očekuju u cijeloj zemlji.

Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 23 do 29, na jugu do 32 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Slično kao i prethodnih dana, biometeorološke prilike će biti relativno nepovoljne.

Najosjetljiviji meteoropati se mogu žaliti na umor i slabiju koncentraciju, te lošiji san u noći na utorak.

Tegobe će biti slabije izražene uz na jugu i jugozapadu zemlje.

—–

BIHAMK

Kolovoz je mjestimično vlažan, oprez zbog odrona

Kolovoz je mjestimično vlažan, a jutarnja magla smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove. Pažnju skrećemo i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

U toku su radovi na vijaduktima Klopče i Klopačke stijene na dionici autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno, jednom trakom, uz postavljenu privremenu signalizaciju.

Zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva (M-5 i M-16) u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Zbog radova na izgradnji kružnog toka u blizini mjesta Bradina, na magistralnom putu Tarčin-Konjic, u noćnim satima (od 22 do 06 sati), saobraća se naizmjenično jednom trakom, uz regulaciju semaforima. Tokom dana na ovoj dionici saobraća se dvosmjerno.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Bihać-Bosanski Petrovac (Ripač-Dubovsko), Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive) i Donji Vakuf-Travnik (Komar).

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac, zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse, dok je za putnička vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnom prelazu Bosanska Gradiška.

Na ostalim graničnim prelazima promet vozila povremeno je pojačan, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)