Teoretske radionice u okviru projekta „Unapređenje održivog razvoja turizma kroz kulinarsko nasljeđe – CUHaCHA“, koje su namijenjene ugostiteljskim objektima koji se bave pripremanjem i posluživanjem tradicionalne hrane na području HNK održane su u prostorijama Crvenog krsta Grada Mostara.
Cilj teoretske radionice bio je ukazati na važnost očuvanja kvaliteta i prepoznatljivosti tradicionalnih jela, te obučiti polaznike radionica kako na najbolji način predstaviti hranu posjetiocima. Teme koje su obrađene u teoretskoj radionici su: uvod u kulinarsku baštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona, osnovne namirnice, lokalna i regionalna kuhinja, načini prezentiranja hrane te očuvanje kvalitete i prepoznatljivosti tradicionalnih jela.
Predavanje je održao Damir Mlikota, chef Hotela Brotnjo i profesor u Srednjoj školi “Dr. fra Slavko Barbarić” u Čitluku.
Osim teorwtske radionice, u narednim danima održaće se tri praktične radionice u kuhinji opremljenoj u sklopu projekta CUHaCHA u prostorijama Crvenog krsta Grada Mostara. Na praktičnim radionicama demonstriraće se pripremanje hrane, određivanje porcija, sastavljanje jelovnika i aranžiranje i posluživanje hrane. Voditelj praktičnih radionica biće Đenan Ljevo, chef restorana Šadrvan u Mostaru.
Teoretska i praktične radionice su dio aktivnosti projekta CUHaCHA, čiji je glavni cilj ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i pridonijeti razvoju turizma. Projekat je odobren u okviru programske prioritetne mjere: Doprinos razvoju turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine. Vodeći partner projekta je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA (HR), a partneri na implementaciji projekta su Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko–neretvanskog kantona, opština Tivat (CG) i Zadarska županija (HR). Period implementacije projekta je od 15.08.2020. do 31.12.2022. Projekat je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije, a ukupan budžet projekta je 710.946,94 eura.
(NovaSloboda.ba)