Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u našoj zemlju umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Slaba kiša je zabilježena ponegdje u Hercegovini, na zapadu i sjeveru Bosne.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -3 stepeni, Sokolac 1, Ivan Sedlo, Zenica 3, Bugojno, Livno 5, Drvar, Prijedor, Sarajevo, Široki Brijeg, Tuzla 6, Bihać, Stolac, Trebinje 7, Mostar, Sanski Most 8, Gradačac 9, Banja Luka, Neum 10 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Povremeno slaba kiša u Hercegovini, zapadnim i lokalno sjevernim područjima Bosne.

Vjetar prije podne slab, a poslije podne umjeren do pojačan južni i jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 11 do 17 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike su relativno nepovoljne.

U Bosni, jutarnji sati će biti prohladni, a sa odmicanjem dana i porastom temperatura, opšta slika djelimično će se proljepšati.

U Hercegovini i na jugozapadu, strujanje toplijeg vazduha, mjestimično izraženije, uzrokovaće kod osjetljivih osoba jačanje tegoba i reakcije u vidu glavobolje, promjene raspoloženja, dekoncentracije.

Poslijepodnevni sati biće manje ugodni u cijeloj zemlji, uz južinu i više temperature, stoga je preporučljivo umanjiti aktivnosti i ne pretjerivati sa ovlačenjem.

—–

BIHAMK

Jutros se saobraća bez zastoja i vanrednih ograničenja

Jutros se na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća bez zastoja i vanrednih ograničenja. Kiša pada ponegdje u zapadnoj i jugozapadnoj Bosni, kao i u Hercegovini (Bihać, Bosanski Petrovac, Livno, Glamoč, Čapljina i Jablanica). Magla smanjuje vidljivost na području Glamoča (50 metara). Skrećemo pažnju i na učestale odrone kamenja na kolovoz.

Držite odstojanje, izbjegavajte rizična preticanja, vežite pojas i ne zaboravite-posjedovanje zimske opreme je obavezno, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove.

Zbog radova na uklanjanju brojnih odrona i oborenih stabala, obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Srbljani–Bosanska Krupa. Vozači mogu koristiti alternativni pravac Srbljani-Cazin-Ljusina-Bosanska Krupa.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu Jablanica-Mostar (kod restorana „Zdrava voda“), saobraća se naizmjenično, jednom trakom (u dužini od 150 metara).

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)