Sunčano uz postepeno naoblačenje

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 1 stepen, Sokolac 4, Banja Luka, Široki Brijeg 6, Ivan Sedlo, Livno 7; Bihać, Prijedor, Sanski Most, Sarajevo, Tuzla, Zenica 8, Trebinje 10, Mostar, Neum 13, Gradačac 14 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme, uz postepeno naoblačenje sa zapada. Poslije podne slabi lokalni pljuskovi su mogući ponegdje u Bosni.

Vjetar slab, u većem dijelu zemlje, zapadni i jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 18 do 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike postepeno će se pogoršavati.

Prije podne će biti ugodnije, u drugom dijelu dana, usljed povećanja naoblačenja, povremeno jačeg južnog strujanja i promjene vremena, tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se pojačati.

Moguće su reakcije poput malaksalosti, glavobolje, nervoze, reumatskih i bolova na mjestima poovreda.

Preporučljivo je ne izlagati se pretjeranim aktivnostima.

—–

BIHAMK

Povoljni vremenski uslovi za vožnju

Povoljni vremenski uslovi pogoduju nesmetanom saobraćanju na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini. Frekvencija vozila jutros je slabijeg inteziteta, ali u poslijepodnevnim i večernjim satima očekujemo pojačan intezitet saobraćaja. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila. Obratite posebnu pažnju na povećan broj motociklista i biciklista, naročito u užim gradskim centrima. Motocikliste i bicikliste molimo da, takođe, poštuju sva saobraćajna pravila i da koriste zaštitnu opremu.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na putnim pravcima: Jablanica-Mostar (u Donjoj Jablanici), Čevljanovići-Nišići, kao i na raskrsnici Gornja Kalesija-Sapna.

Zbog većeg klizišta na magistralnom putu Foča-Goražde (kod mjesta Filipovići), saobraća se otežano, jednom trakom.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu M-6 (Ljubinje-Trebinje) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova, zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 sa R-473). Vozila saobraćaju preko raskrsnice u Topčić Polju.

Na graničnom prelazu Velika Kladuša pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Na ostalim graničnim prelazima promet putničkih vozila za sada protiče uz kraća zadržavanja.

Zbog obilježavanja Dana sjećanja, danas do 16 sati zatvoren je granični prelaz Gradina-Jasenovac.

Takođe, za teretna vozila preko 3,5 tone ukupne mase zabranjen je saobraćaj na sljedećim putnim pravcima:

– Bosanska Dubica-Bosanska Kostajnica,

– Bosanska Dubica-Draksenić-Bosanska Gradiška i

– Bosanska Dubica-Prijedor, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)