Legendarni muzičar Bono Vox: Ono što smo mi uradili je mala stvar, ali ogromna za nas

Ekipa filma “Poljubite budućnost”, koji je sinoć otvorio ovogodišnji 29. Sarajevo Film Festival, prošetala je crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta uoči projekcije i ceremonije otvaranja, a među njima su i legendarni muzičar Bono Vox i novinarka Christian Amanpour. 

Producenti filma su Matt Damon i Ben Affleck za Pearl Street Films i Sarah Anthony za Good Wolves Production. Izvršni producenti filma su Drew Vinton, Madison Ainsley, Alan Moloney, Jennifer Pitcher, Nenad Čičin-Šain i Bill S. Carter. 

Ova priča o sarajevskom otporu tokom opsade grada 1990-ih prati gradsku alternativnu scenu, koja je koristila muziku i umjetnost kako bi izazvala promjene i privukla svjetsku pažnju, a poslijeratni koncert grupe U2 bio je proslava teško osvojene pobjede grada nad nacionalizmom.

“Imam bosanskohercegovački pasoš i to mi je najveća čast. Mislim da smo došli ovde sada praktično kao turisti, ovo je prelijepa zemlja i ljudi, divan grad, ovde smo turisti koji imamo jako mnogo prijatelja. Ovo nije naš film, mi smo tu kao ljubitelji filma. Mislim da je naš dio u filmu prevelik u odnosu na naše uloge koje smo tu tada imali. Smatram da je naša uloga mala u svemu tome u odnosu na sve one koje slavimo ovde, koji su heroji. Ono što smo mi uradili je mala stvar, ali je s druge strane ogromna za nas”, kazao je Bono Vox ekipi BHT-a na crvenom tepihu.

Projekcijom filma “Poljubite budućnost” u Sarajevu, Mostaru i Tuzli počeo je 29. SFF. 

(Fena)