Mostar: Zeničanki određen pritvor zbog tri krađe

Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona Mostar, rješenjem Opštinskog suda u Mostaru od 8. septembra, određen je pritvor u trajanju od najduže jedan mjesec, prema osumnjičenoj Emiri O. (1994.), iz Zenice, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila produženo krivično djelo krađa.  

Emira O. se sumnjiči da je od 11. februara 2023. godine do 2. septembra 2023. godine, s ciljem da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, počinila krivično djelo krađe, u tri pojedinačna slučaja, na različitim lokalitetima u Mostaru, navodi se u saopštenju Kantonalnog tužilaštva Mostar.

“Dana 11. februara 2023. godine, oko 18,40 sati, ušla je u trgovinu ‘Konzum’, na adresi Franjevačka 16b u Mostaru, ušla u prostor skladišta navedenog objekta, otključala sef i iz sefa otuđila i za sebe prisvojila novac u iznosu od 2.600 KM, dana 22. marta 2023. godine, oko 12,05 sati, ušla u pekaru ‘Dan-noć’, na adresi Put 29 HUD b.b. u Mostaru, vlasništvo V. K. i iz ladice otuđila novac u iznosu od oko 700 KM, dana 2. septembra 2023. godine, oko 21,40 sati, ušla u restoran ‘Babilon’, na adresi Tabhana b.b. u Mostaru, te u blizini toaleta, iz ženske torbe otuđila novčanik, vlasništvo S. Z., u kome se nalazio novac u iznosu od 1.250 KM i 400 eura, te lični dokumenti i bankovne kartice na ime S. Z., da bi novac zadržala za sebe, a po izlasku iz objekta novčanik bacila u kontejner”, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo je predložilo sudu da se pritvor osumnjičenoj Emiri O. odredi iz razloga jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo, a za to krivično djelo može se izreći kazna zatvora u trajanju od tri godine ili teža kazna, što je Opštinski sud u Mostaru prihvatio i ocijenio sasvim osnovanim i opravdanim, te odredio mjeru pritvora osumnjičenoj.

Emira O. je višestruka povratnica u vršenju ove vrste krivičnih djela, a zbog kojih je i izdržavala kaznu zatvora.

Kantonalno tužilaštvo HNK-a, u saradnji sa PU Mostar, nastavlja sa preduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno ovo krivično djelo.

(Fena)