Nova knjiga u biblioteci Cidom: Vrančić, Špago, Džabirov – Mostar u staroj štampi, knjiga 3.

Donosimo i knjigu br. 3 s tematikom Mostara u staroj štampi, ovaj put s naglaskom na humorističkim (šaljivim) listovima, koji su izlazili u Mostaru. Neke priloge smo već objavili, ili ćemo ih tek objaviti na portalu www.novasloboda.ba i ne želeći da se izgube u bespućima interneta odlučili da ih uvrstimo (uvežemo) u jednu knjigu. Razlozi za postavljanje knjige u elektronskom obliku, koja će biti dostupna svakome ko je zainteresovan za istoriju Mostara, ostaju nepromijenjeni.

Zašto knjiga u elektronskom izdanju, a ne u klasičnom? Pa iz jednostavnog razloga što je u današnje vrijeme iznimno teško isfinancirati neko izdanje. Budući da je materijal zanimljiv za istoriičare, kao i za brojne Mostarce razasute širom svijeta, nismo željeli da ostane neobjavljen i zaturen u prašnjavim svjetskim arhivima. Ovim smo tekstovima današnjim generacijama željeli prenijeti dio duha Mostara iz vremena od prije više od jednog vijeka, pa sve do malo mlađih dana.

U ovom trećem tomu novinskih vijesti, naglasak je stavljen na humor, šalu, liskaluk. Postavili smo paletu veoma različitih događaja i tema. Ima tu beznačajnih stvari, karakterističnih za svaku čaršiju, komunalnih problema, pritužbi na ponašanje policije kao i gradske vlasti i pojedinaca, ali ima i veoma značajnih, koji su obilježile povijest našega grada. Šale i liskaluci se odnose na ondašnje doba. Mnogi likovi tada aktualni i općepoznati, danas su za nas nepoznati, međutim, to ne umanjuje karakterističan mostarski humor. Svako vrijeme ima svoje aktere i vicmahere, pa tako i prošla stoljeća. Priloge smo prilagodili današnjim uslovima, a tekstove priloga smo ostavljali doslovno onakvim, kako su objavljeni, kako ne bismo remetili ondašnji način komunikacije i aktualnu gramatiku. Pored tekstova šala i liskaluka, donosimoi poneke oglase firmi i radnji, bez čije financijske podrške ovi listovi ne bi mogli ni postojati.

Cijela CIDOM ekipa zaslužna je za pretraživanje i pronalaženje članka, ali svoj puni doprinos dao je Branko Vučina. Zahvaljujući njegovom angažmanu u prilici smo zaviriti na stranice nekoliko mostarskih listova, koji su ostali sačuvani u arhivama.

Ujedno koristimo priliku da se podsjetimo i zahvalimo na doprinosu u sličnim temama našim, ne tako davno preminulim članovima, Ismailu Braci Čampari  i Emini Muftić Redžić. U svemu ovome ima dosta i njihova traga.

Nadamo se da će vas ovo kratko podsjećanje na prošlost Mostara zaintrigirati.

Knjigu možete poročitati, ili uvrstiti u svoju e-biblioteku pozivom na link:

cidom.org/wp-content/uploads/2023/09/Mostar-u-staroj-štampi-3-humoristični-listovi.pdf

Tibor Vrančić, Smail Špago, Armin Džabirov

(NovaSloboda.ba)