Pretežno oblačno s kišom

Jutros je u zapadni, sjeverozapadnim i jugoistočnim područjima Bosne umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u ostalim područjima sunčano uz malu oblačnost.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 10 stepeni, Sokolac 12, Prijedor, Sanski Most, Zenica 15, Banja Luka 16, Drvar, Tuzla, Zvornik 17, Doboj, Ivan Sedlo, Srebrenica 18, Bijeljina, Livno, Široki Brijeg, Trebinje 19, Bugojno, Mostar 20, Sarajevo 22, Bihać 23, Neum 25 stepeni.

Danas će u zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne preovladavatai pretežno oblačno vrijeme. U ostatku zemlje sunčano uz umjeren porast naoblačenja tokom dana. Lokalni pljuskovi su moguća ponegdje u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. Tokom noći jači pljuskovi sa grmljavinom se očekuju na zapadu i sjeverozapadu Bosne.

Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima, južni i jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 26 do 32 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Tmurno vrijeme, praćeno padavinama i južinom, uslovljava nepovoljnu biometeorološku prognozu.

Tegobe kod hroničnih bolesnika djelimično će se pojačati.

Moguće su meteopatske reakcije u vidu reumatskih i bolova na mjestu povreda, promjene raspoloženja, dekoncentracije, u noći problemi sa snom.

Opšta slika će biti lošija u Hercegovini i zapadnoj Bosni.

—–

BIHAMK

Saobraća se bez vanrednih ograničenja uz dobre vremenske uslove

Prema prikupljenim podacima, jutros se na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini saobraća bez vanrednih ograničenja, uz uglavnom dobre vremenske uslove. Posljednji je radni dan u ovoj sedmici, pa tokom dana očekujemo pojačanu frekvenciju vozila, posebno u poslijepodnevnim satima. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da obavezno vežu sigurnosni pojas. Ne zaboravite – Nikada nemojte voziti dijete u vozilu a da ga niste smjestili u odgovarajuću sigurnosnu autosjedalicu i ispravno vezali sigurnosnim pojasom.

Na magistralnom putu M-17 na ulazu u Hadžiće zatvorena je jedna traka, pa se na ovom lokalitetu saobraća uz regulaciju semafora. Za ulazak u Hadžiće koriste se alternativni pravci (u oba smjera).

U toku su radovi na magistralnom putu M-5 u Sarajevu (tranzit, od kružnog toka u Hrasnom do skretanja za Vraca), zbog čega se svakim danom (osim nedelje) u vremenu od 07 do 16,30 sati saobraća usporeno, jednom trakom.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Modriča-Gradačac, Semizovac-Olovo-Kladanj, Bugojno-Kupres, Vitez-Nević Polje, Ripač-Dubovsko, Doboj-Rudanka-Johovac, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova).

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce), u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz kraća zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)