Sunčano uz malo do umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Više oblačnosti ima na području Krajine. Po kotlinama i uz riječne tokove ima magle.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Sokolac 3 stepena, Bjelašnica 6, Bugojno, Ivan Sedlo, Livno i Srebrenica 8, Sanski Most, Sarajevo, Široki Brijeg i Zenica 9, Tuzla 10, Doboj i Prijedor 11, Banja Luka i Bijeljina 12, Trebinje 16, Mostar 17, Neum 19 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano uz malo do umjereno oblačno. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle. U večernjim satima se očekuje povećanje oblačnosti sa sjevera, što tokom noći na nedelju lokalno može usloviti veoma slabu kišu u sjevernim i centralnim područjima ili lokalni pljusak na istoku i sjeveroistoku Bosne.

Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 22 i 28 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Većina ljudi će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod osoba osjetljivih na promjene djelimično će se umanjiti.

U Bosni je mjestimično moguća pojava magle, stoga bi hronični bolesnici trebali biti oprezniji prilikom boravka na otvorenom u jutarnjim satima.

U većem dijelu dana ugodno, prikladno za boravak na otvorenom, poslije podne i uz nešto izraženiji osjećaj sparine, preporučljivo je prikladno se obući.

—–

BIHAMK

Smanjena vidljivost zbog magle

Zbog saobraćajne nesreće, obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Doboj-Šešlije kod mjesta Pločnik.

Na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove vidljivost je u jutarnjim satima smanjena zbog magle, a na tim dionicama i kolovoz je vlažan.

Završeni su radovi na asfaltiranju na kružnom toku na magistralnom putu M-17 na ulazu u Hadžiće i upostavljeno je saobraćanje. I dalje se izvode radovi na uređenju, ali neće uticati bitnije na odvijanje saobraćaja.

Danas i sutra od 09 do 12 sati zbog kretanja učesnika manifestacije „Ski roller cup 2023“na dijelu saobraćajnice koja vodi prema naselju Dejčići mogu se očekivati obustave saobraćaja za vrijeme prolaska učesnika manifestacije.

Iako je pristigla jesen, radovi su i dalje aktuelni na brojnim dionicama. Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Modriča-Gradačac, Semizovac-Olovo-Kladanj, Bugojno-Kupres, Vitez-Nević Polje i Doboj-Rudanka-Johovac.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)