„U fokusu“ Mediteran Film Festivala devet kratkih dokumentaraca

Neka od najboljih novijih ostvarenja kinematografije Mediterana donosi program „U fokusu“ ovogodišnjeg izdanja festivala dokumentarnog filma u Širokom Brijegu. U ovom off programu Mediteran Film Festival prikazuje devet kratkih dokumentarnih filmova po izboru festivalskog selektora Zdravka Mustaća.

Francuska rediteljica Mona Rosi u filmu „Smatrajte da sam bila usamljena“ donosi stvarno i izmišljeno dopisivanje između junakinje Dalekog zapada i djeteta koje je morala napustiti. 

Vizualni esej koji zagovara imaginaciju kroz putopis konstruiranih i anonimnih pejzaža, te svojevrsnu bilješku o budućnosti gledamo u filmu „Mjesta koja ćemo disati“ hrvatskog reditelja Davora Sanvincentia.

U ovoj selekciji Španska produkcija dominira, te je iz ove zemlju u programu pet dokumentaraca. „Las órdenes’ Elisae Celda prikazuje vrijeme nakon perioda izolacije, kada daleko jedni od drugih, grupa mladih ljudi prakticira svojevrsnu meditaciju kako bi dostigli apsolutnu sreću kroz vibraciju svojih tijela sa Zemljom. 

„La Panadella’ reditelja Joela Jimenez priča o simboličnom a malom cestovnom gradiću u propadanju smještenom u Kataloniji, koji čeka dolazak posjetioca iz misteriozne kule. U dokumentarcu Fermína Salea „Majstor filma“ gledamo slike i područje, duhove prošlosti, koji se susreću licem u lice sa sadašnjošću. 

U svakodnevnu šetnju s tri starice vode nas reditelji  N. Ubach, D. Cano, U. Andersson, M. Codesido u filmu „Stariji“. Međutim, iznenadna smrt jedne od njih mijenja sve.

„Daidin povratak u ocean“, reditelja  Pabla Ramíreza Bolañoso prikazuje Daidu Ruano Moreno, 18 puta svjetsku prvakinju, koja priča o svojoj borbi protiv najtežeg suparnika – raka koji joj je zamalo oduzeo ne samo život, već i njen najosobniji i najintimniji san.

U koprodukcija Srbije i Italije, filmu „Ada, ili“, rediteljice Tijane Mamula, gledamo protagonisticu koja iskopava porodičnu istoriju genocida, zatočeništva i bijega u Bosni tokom Drugog svjetskog rata i istražuje trajne odjeke te generacijske traume. 

U domaću priču smjestio se i „Gutač nula“ dokumentarac Milog Đukića i Gorana Stojkića. Film prati pjesnika Vuka Rodića u rano jutro kad s majkom ritualno ispija kafu, odlazi kupiti hljeb i usput obilazi tri za njega uobičajena mjesta u Sarajevu.

Filmovi iz ove selekcije nisu u konkurenciji za nagrade.

U takmičarskom programu 24. Mediteran Film Festivala, po izboru selektora Zdravka Mustaća, takmičiće se dvadeset naslova – deset dugometražnih i deset kratkih dokumentarca.

Festival, čiji je generalni pokrovitelj HT Eronet, biće održan od 10. do 14. oktobra u Širokom Brijegu. 

(NovaSloboda.ba)