Sunčano uz malo do umjereno oblačno

Jutros je u većem dijelu Bosne i Hercegovine pretežno vedor. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima magle.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica, Sokolac 3 stepena, Bugojno 4, Drvar, Ivan Sedlo 6, Livno, Sarajevo, Srebrenica 7, Bihać, Sanski Most, Zenica 8, Tuzla 9, Banja Luka, Prijedor, Široki Brijeg, Zvornik 10, Bijeljina, Doboj 11, Stolac 15, Trebinje 17, Mostar, Neum 18 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Dio prijepodneva po kotlinama Bosne i uz riječne tokove magla ili niskao naoblačenje.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 22 do 27, na jugu do 29 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Uz mirniji san nakon svježije noći i jutra, u ostatku dana toplije, sa neuobičajeno visokim temperaturama i nešto izraženijim osjećajem sparine u poslijepodnevnim satima, što neće značajnije promijeniti povoljnu opštu sliku.

Tegobe kod osjetljivih osoba će se umanjiti, moguće su blaže meteopatske reakcije poput glavobolje, nervoze, malaksalosti.

Poželjno je prikladno se obući.

—–

BIHAMK

Povoljni uslovi za vožnju

Jutros se u većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća uz povoljne vremenske i saobraćajne uslove. U kotlinama zapadne i ponegdje centralne Bosne u jutarnjim satima ima magle, pa je vidljivost mjestimično smanjena. U tim područjima kolovoz je vlažan i klizav, pa apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična prezicanja.

Na magistralnom putu Semizovac-Olovo-Kladanj, na nekoliko lokacija, izvode se sanacioni radovi, pa se na tim lokacijama saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se i na magistralnim putevima: Modriča-Gradačac, Bugojno-Kupres, Vitez-Nević Polje i Doboj-Rudanka-Johovac.

Na graničnom prelazu Velika Kladuša duga je kolona putničkih vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Na ostalim graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz kraća zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)