Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u većem dijelu naše zemlje umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Sokolac 2 stepena, Bugojno 5, Livno 6, Sarajevo, Srebrenica 7, Bjelašnica, Ivan Sedlo, Široki Brijeg, Zenica 8, Sanski Most 10, Bihać, Doboj, Prijedor, Tuzla 11, Banja Luka 12, Trebinje 13, Bijeljina, Mostar 14, Neum 16 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U kasnim večernjim satima na istoku i sjeveroistoku Bosne je moguća slaba kiša.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 22 do do 28 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike djelimično će se pogoršati, mada bez većeg uticaja na opštu sliku.

Zadržaće se i dalje natprosječno toplo vrijeme, pri tome bi povećano naoblačenje moglo uzrokovati manje probleme osjetljivijim osobama, ponajviše u vidu promjene raspoloženja, glavobolje i dekoncentracije.

Uz više svježine tokom jutra i večeri, poželjno je biti malo oprezniji prilikom boravka na otvorenom.

—–

BIHAMK

Smanjena vidljivost zbog magle

Na magistralnom putu Semizovac-Olovo-Kladanj na nekoliko lokacija izvode se sanacioni radovi, pa se na tim lokacijama saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

U toku su radovi na čišćenju akumulacije na brani Bogatići (Sarajevo-Trnovo), zbog čega se svakim danom (osim nedjelje), od 07 do 19 sati saobraća jednom trakom, uz moguća kraća obustavljanja.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se i na magistralnim putevima: Modriča-Gradačac, Vitez-Nević Polje i Doboj-Rudanka-Johovac.

Na graničnim prelazima putnička vozila ne čekaju duže od 30 minuta.

Na putevima u kotlinama i uz riječne tokove vidljivost je smanjena zbog magle, a na tim dionicama i kolovoz je vlažan. Izdvajamo pojedine dionice uz rijeke: Savu, Unu, Bosnu, Drinu, Vrbas i Spreču.

Tokom dana, očekujemo povoljne uslove za vožnju, te pojačan promet vozila posebno na izlazima iz gradskih centara, te prema aktuelnim izletištima. Savjetujemo oprezniju vožnju i izbjegavanje rizičnih preticanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)