Promocija knjige Esme Džiho „Pisma ocu“ u mostarskom Centru za kulturu

Esma Džiho predstaviće mostarskoj publici svoju knjigu  „Pisma  ocu“ na promociji, koja će se održati u ponedeljak 13. novembra, u 19 sati, u mostarskom Centru za kulturu.

Promotori knjige su Nusret Omerika i Alma Fazil Obad, dok je moderator  Dario Terzić. U muzičkom dijelu programa nastupiće Belma Bijelonja.

Esma Džiho rođena je u Stocu, gdje je  završila osnovnu i srednju Prosvjetno – prevodilačku školu. Zbog rata je prekinula studij na Filozofskom fakultetu u  Sarajevu. Završila je Pedagošku akademiju – bosanski jezik i književnost, a potom i Fakultet humanističkih nauka- engleski jezik i književnost. U svom master radu bavila se tematikom smrti u romanima Derviš i smrt i Gospođa Dalloway. U Centru André Malraux stekla je diplomu francuskog jezika.

Desetak godina radila je kao prevodilac francuskog i engleskog jezika pri EUFOR-u/SFOR-u.

Radila je u srednjim i osnovnim školama u Mostaru i Stocu kao profesor francuskog i engleskog i nastavnik bosanskog jezika, te u biblioteci. Bavi se prevođenjem sa francuskog i engleskog jezika, kao i lekturom.

Na književnim takmičenjima je osvajala brojne nagrade: drugo  mjesto na internacionalnom poetskom konkursu (The suitcase of life), a za prozni rad, treće mjesto na Internaciolnom takmičenju Human rights poetry competition „Respond“ u Beču; treće mjesto za prozni rad na Festivalu posvećenom Musi Ćazimu Ćatiću.

Radi kao stručna savjetnica u Službi za kulturu Grada Mostara.

(NovaSloboda.ba)