Tri palestinska studenta upucana blizu univerzitetskog kampusa u SAD-u, napadač uhapšen

Tri studenta palestinskog porijekla koji su išla na večeru upucana su i ranjena u subotu navečerBurlingtonu, u saveznoj državi Vermont. Šef palestinske misije u Ujedinjenom Kraljevstvu Husam Zomlot identifikovao je žrtve kao Hishama Awartanija, Tahseena Ahmeda i Kinnana Abdalhamida.

Zomlot je u objavi na platformi X objavio da je svaka od žrtava nosila palestinsku kefiju, kada su napadnute. Američko-arapski odbor za borbu protiv diskriminacije smatra da je upravo porijeklo studenata motivisalo napadača da otvori vatru, prenosi BBC. 

“Imamo razloga da vjerujemo da je pucnjava motivisana time što su žrtve Arapi. Tri žrtve su nosile kefije i govorile arapski. Muškarac je vikao i maltretirao žrtve”, stoji u objavi Odbora.

Vlasti su saopštile da su tri osobe upucane u blizini kampusa Univerziteta u Vermontu nešto prije 18,30 sati po lokalnom vremenu. 

Policija je u nedelju poslijepodne identifikovala Jasona J. Eatona (48) kao osumnjičenog za napad, te je uhapšen, navodi se u saopštenju policije Burlingtona.

Studenti, svi u dobi od dvadeset godina, šetali su ulicom u subotu naveče kada im je u susret naišao muškarac s pištoljem, koji je otvorio vatru i upucao svakog od njih “bez riječi”.

Dvojica studenata bila su u stabilnom stanju tokom vikenda, ali je treći zadobio teške povrede, saopšteno je. Dvojica su upucana u grudi, a jedan u donje ekstremitete.

Advokat porodica žrtava Abed Ayoub rekao je za medije kako im je osumnjičeni prišao i pucao u njih.

“Nisu opljačkani. Bila je to ciljana pucnjava i ciljani zločin”, rekao je Ayoub za ABC.

(Fena)